Спорим с Румъния кой е по-беден

Общество

20-06-2013, 08:34

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

България е последна по БВП в ЕС, сочат данни на Евростат

България и Румъния си оспорват първото място по бедност в Европейския съюз, показват данните на Евростат за 2012 г.

Според европейската статистическа служба нашата страна и северната ни съседка сме на последно място по брутен вътрешен продукт на глава от населението в ЕС, съобщава БНР.

У нас БВП е едва 47% от средния за 27-те страни от ЕС и близо шест пъти по-нисък от този на страната с най-добри показатели - Люксембург. Румъния е непосредствено преди България с 2% разлика.

От Евростат отбелязват, че не брутният вътрешен продукт на глава от населението, а индексът на реалното индивидуално потребление дава най-точни данни за благосъстоянието на дадена държава. Този индекс поставя на последно място в класацията Румъния, а България - с 1% пред нея.

Традиционно с най-висок стандарт, освен Люксембург, са Австрия, Холандия, Великобритания, Германия и скандинавските страни. На другия полюс малко преди България и Румъния се подреждат Литва, Латвия, Естония, Полша и Унгария.

От друга страна Чехия, Словакия и Словения вече изпреварват финансово затруднени стари страни членки като Гърция и Португалия по БВП на глава от населението.