България и днес протестира - беше шумно, мирно и многобройно

Над 10 000 се събраха на шестия протест в столицата

За шеста поредна вечер цяла България протестира срещу правителството на Пламен Орешарски с искане за оставка на правителството.

От полицията не се ангажираха да дадат информация колко точно е броят на хората, които участваха в столичния протест. По данни на самите протестиращи техният брой е бил над 10 000 души.

Успоредно с националния протест, организиран в социалните мрежи, днес на митинг в София излезе и НФСБ.

За разлика от другите дни, днешният протест беше обявен с начален час 19.00 часа, за да не се засече с проявата на (НФСБ), и заради жегите. Още преди обявения час участниците започнаха да се събират пред сградата на Министерския съвет. Сред недоволните граждани имаше и такива с велосипеди и домашни любимци. Протестиращите скандираха "Оставка", "Мафия", "Долу ДПС". Един човек носеше клетка за папагал със закачени снимки вътре на Лютви Местан и Волен Сидеров. Сред протестиращите имаше и много семейства с деца, като броят на участниците в шествието непрекъснато се увеличаваше.

Протестът мина шумно, но мирно. Нямаше провокации, нито сблъсъци между граждани и полиция.
В началото на митинга протестиращите освиркваха Министерски съвет, развяваха български знамена и балони, бяха издигнали плакати с надписи. От сградата на МС те се отправиха към Народното събрание със скандирания.

Пред сградата на Народното събрание към недоволните се присъединиха и участници от протестното шествие на НФСБ. Националният протест стигна до Орлов мост в столицата. Движението на кръстовището на бул. "Цариградско шосе" и бул. "Евлоги Георгиев" беше блокирано от участниците. Група от протестиращите седна на самото кръстовище.

Оттам шествието  се отправи в посока "Моста на влюбените”, където беше блокирано движението на кръстовището при бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Черни връх".

 След това протестът тръгна към бул. "Витоша" и по ул. "Позитано" 20. Със скандирания "Червени боклуци" и "Мафия" протестиращите се събраха пред централата на БСП. Входът на сградата беше ограден от полицаи, които държаха в ръцете си каски. Недоволните граждани не спираха да свирят със свирки, да освиркват и да скандират "Оставка”.
Оттам те се отправиха към централата на ДПС и отново скандираха "Оставка”.
Там също имаше жива верига от полицаи, които бяха със свалени шлемове. Протестиращите изпяха химна на България.

Нямаше сблъсъци с органите на реда и пред двете партийни централи.

След това протестиращите отново се отправиха в посока Министерски съвет, със скандирания. Те преминаха покрай сградата на Народното събрание, заявявайки: "Утре пак“ и се отправиха към Орлов мост.
Засилено полицейско присъствие имаше на всички улици и кръстовища, през които премина протестът в столицата. Пред Министерски съвет и Народното събрание бяха разположени полиция и жандармерия и поставени метални заграждения. Шествието в столицата премина без инциденти и сблъсъци.
Протести се проведоха и в други градове на страната – Пловдив, Велико Търново, Варна, Добрич, Сливен.