И днес София иска оставката на кабинета

Мисия София

19-06-2013, 18:13

Снимка:

Луиза Божинова, Bulgariautre.bg

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Sofiautre.bg ще следи събитието отблизо

за шести пореден ден хиляди столичани се събраха на площад "Независимост", за да протестират срещу правителството на Пламен Орешарски. Sofiautre.bg ще следи събитията отблизо.

 

18.50 ч. - Над 2000 души протестират пред Министерския съвет. В същото време НФСБ провежда свой протест пред Народното събрание.

 

19:00 ч. - На площад "Независимост" има около 4000 души, като броят им постоянно нараства. Периметърът за протест пред Министерски съвет е стеснен, отцепено е карето между Министерски съвет и бившия партиен дом. Покрай събралите се преминаха фолклорни групи от Перник, част от друг протест – този на НФСБ. Техният колорит бе приветстван от протестиращите на площад "Независимост". Събралите се за поредна шеста вечер в "триъгълника на властта" и организирани в социалната мрежа Facebook, обаче заявиха, че се разграничават от протеста на НФСБ. 

 

19:20 ч. - Протестът на площад "Независимост" продължава. Над 10 000 недоволни граждани скандират: "Оставка", "Мафия”, "Долу ДПС", освиркват Министерски съвет, развяват български знамена и балони. В момента гражданите скачат и скандират "Кой не скача е червен". Има и такива, които са дошли с велосипеди и домашни любимци. Един човек носи клетка за папагал, в която са закачени снимките на Лютви Местан и Волен Сидеров.

Група хора са докарали пластмасова маса и канят хората да се крият под нея – като Сидеров в понеделник. Гражданите се крият и скандират: "Извини се бе!"

"Няма катарзис без истинска оставка на кандидата на олигархията Пеевски" - с това протестно послание активистите на гражданското непартийно Движение "Модерна България" се включиха в шестия ден на протестите. Техните плакати гласят: "Нови избори по старите правила = отново 4-главата ламя! Сменете правилата на играта!", "Няма катарзис без истинска оставка на кандидата на ОЛИГАРХИЯТА ПЕЕВСКИ"

Други протестиращи са издигнали транспаранти с надписи: "Може да съм прегракнала, но все още имам глас", "Сърпът и чукът са нашият кръст", "Фостата червени боклуци", плакат с лика на Васил Левски и надпис "Как да ви гледам?".

19.45 ч. - Протестиращите се отправиха към парламента. В полицията няма постъпили сигнали за инциденти на протеста срещу кабинета "Орешарски".

20.20 ч. - Множеството подминава парламента и се насочва към Орлов мост. Всичко е спокойно, няма провокации. Малко по-късно националният протестът стигна до Орлов мост. Движението на кръстовището на бул. "Цариградско шосе" и бул. "Евлоги Георгиев”"е блокирано от участниците, както и движението на кръстовището до Софийския университет. Скандиранията продължават. Протестът на НФСБ се сля с протестиращите от Министерски съвет и стана едно с тях. На оградите пред сградата на Народното събрание е окачен чаршаф, на който бяха изписани нецензурни изрази на български и английски и надпис "Да изгоним мафията". 

20.45 ч. - Гражданите се отправят в посока "Моста на влюбените". Те развяват български знамена, свирят на свирки, а някои от тях - на тръби. Органите на реда връщат колите на градския транспорт, които идват по бул. "Цариградско шосе" от хотел "Плиска".

На Орлов мост има оставени плакати на земята, като на най-големия пише "Проблемът не е в хората, а в системата".

21:10 ч. - Протестният митинг се движи по бул. "Витоша". Полицейска патрулка и мотор се движат пред разбунтуваните граждани, чиито брой намалява. Виждат се плакати с надписи "Съдбата обича смелите. Рестарт на България", "Не си правете гаргара с народа", "Царството ви свърши" и още много други. По думите на протестиращите шествието се отправя към ул. "Позитано" 20. 

21:30 ч. - Със скандирания "Червени боклуци" и "Мафия" протестиращите се събраха пред централата на БСП. Входът на сградата е ограден от полицаи, които държат в ръцете си каски. Недоволните граждани не спират да свирят със свирки, да освиркват и да скандират "Оставка".

21:50 ч. - Протестиращите скандират "Оставка" пред централата на ДПС. И тук има жива верига от полицаи, свели шлемове. Сред протестиращите има момиче, което държи червен чадър, на който е изписано с лепенки "Не ви искам". Един от лозунгите гласи: "Хора, бдете! Българска Криминална Партия пак е тук”.

22:00 ч. - Протестиращите срещу кабинета "Орешарски" се движат по бул. "Цар Освободител" в посока Народно събрание. Жива верига от полицаи препречи пътя на протестиращите към бул. "Дондуков". Няколко души носят чаршаф, на който пише "Оставаме тук – ходете си вие”.

22:20 ч. - Скандиращите граждани подминаха сградата на Народното събрание, като заявиха единогласно "Утре пак" и се отправиха към Орлов мост. Един от плакатите, които протестиращите носят, е "Срещу нашествието на турските орди". По време на предвижването на протестиращите ръкопляскаха на полицаите.

22.30 ч. –  Активисти на ''Атака'' се опитаха да създадат безредици на протеста, когато шествието вече беше на Орлов мост. Те опитаха да се вмъкнат сред демонстрантите откъм бул. "Васил Левски", но над 200 полицаи им препречиха пътя. На един от провокаторите полицаите сложиха белезници и го отведоха в столичното Първо районно.