Ден шести, протестите срещу правителството продължават

Политика

19-06-2013, 18:13

Снимка:

Луиза Божинова, Bulgariautre.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Bulgariautre.bg ще следи събитието отблизо

Няколко хиляди души протестират срещу правителството на Пламен Орешарски за шеста поредна вечер. Недоволните граждани искат оставката на целия кабинет, дори след като се разбра, че Делян Пеевски няма да е шеф на ДАНС.

Протестите срещу кабинетът "Орешарски" избухнаха в петък, когато премиерът назначи медийният магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски за председател на Държавна агенция "Национална сигурност". Гражданите организират шествията в социалната мрежа Facebook.

 

Bulgariautre.bg ще следи днешното събитие отблизо.

 

София

 

18.50 ч. - Над 2000 души протестират пред Министерския съвет. В същото време НФСБ провежда свой протест пред Народното събрание.

 

19:00 ч. - На площад "Независимост" има около 4000 души, като броят им постоянно нараства. Периметърът за протест пред Министерски съвет е стеснен, отцепено е карето между Министерски съвет и бившия партиен дом. Покрай събралите се преминаха фолклорни групи от Перник, част от друг протест – този на НФСБ. Техният колорит бе приветстван от протестиращите на площад "Независимост". Събралите се за поредна шеста вечер в "триъгълника на властта" и организирани в социалната мрежа Facebook, обаче заявиха, че се разграничават от протеста на НФСБ. 

 

19:20 ч. - Протестът на площад "Независимост" продължава. Над 10 000 недоволни граждани скандират: "Оставка", "Мафия”, "Долу ДПС", освиркват Министерски съвет, развяват български знамена и балони. В момента гражданите скачат и скандират "Кой не скача е червен". Има и такива, които са дошли с велосипеди и домашни любимци. Един човек носи клетка за папагал, в която са закачени снимките на Лютви Местан и Волен Сидеров.

Група хора са докарали пластмасова маса и канят хората да се крият под нея – като Сидеров в понеделник. Гражданите се крият и скандират: "Извини се бе!"

"Няма катарзис без истинска оставка на кандидата на олигархията Пеевски" - с това протестно послание активистите на гражданското непартийно Движение "Модерна България" се включиха в шестия ден на протестите. Техните плакати гласят: "Нови избори по старите правила = отново 4-главата ламя! Сменете правилата на играта!", "Няма катарзис без истинска оставка на кандидата на ОЛИГАРХИЯТА ПЕЕВСКИ"

Други протестиращи са издигнали транспаранти с надписи: "Може да съм прегракнала, но все още имам глас", "Сърпът и чукът са нашият кръст", "Фостата червени боклуци", плакат с лика на Васил Левски и надпис "Как да ви гледам?".

 

19.45 ч. - Протестиращите се отправиха към парламента.

 

20.20 ч. - Множеството подминава парламента и се насочва към Орлов мост. Всичко е спокойно, няма провокации. Малко по-късно националният протестът стигна до Орлов мост. Движението на кръстовището на бул. "Цариградско шосе" и бул. "Евлоги Георгиев"е блокирано от участниците, както и движението на кръстовището до Софийския университет. Скандиранията продължават. Протестът на НФСБ се сля с протестиращите от Министерски съвет и стана едно с тях. На оградите пред сградата на Народното събрание е окачен чаршаф, на който бяха изписани нецензурни изрази на български и английски и надпис "Да изгоним мафията". 

 

20.45 ч. - Гражданите се отправят в посока "Моста на влюбените". Те развяват български знамена, свирят на свирки, а някои от тях - на тръби. Органите на реда връщат колите на градския транспорт, които идват по бул. "Цариградско шосе" от хотел "Плиска".

На Орлов мост има оставени плакати на земята, като на най-големия пише "Проблемът не е в хората, а в системата".

 

21:10 ч. - Протестният митинг се движи по бул. "Витоша". Полицейска патрулка и мотор се движат пред разбунтуваните граждани, чиито брой намалява. Виждат се плакати с надписи "Съдбата обича смелите. Рестарт на България", "Не си правете гаргара с народа", "Царството ви свърши" и още много други. По думите на протестиращите шествието се отправя към ул. "Позитано" 20. 

 

21:30 ч. - Със скандирания "Червени боклуци" и "Мафия" протестиращите се събраха пред централата на БСП. Входът на сградата е ограден от полицаи, които държат в ръцете си каски. Недоволните граждани не спират да свирят със свирки, да освиркват и да скандират "Оставка". Те изпяха химна на България и няколко пъти скачаха, скандирайки "Кой не скача е червен".

 

21:50 ч. - Протестиращите скандират "Оставка" пред централата на ДПС. И тук има жива верига от полицаи, свели шлемове. Сред протестиращите има момиче, което държи червен чадър, на който е изписано с лепенки "Не ви искам". Един от лозунгите гласи: "Хора, бдете! Българска Криминална Партия пак е тук”.

 

22:00 ч. - Протестиращите срещу кабинета "Орешарски" се движат по бул. "Цар Освободител" в посока Народно събрание. Жива верига от полицаи препречи пътя на протестиращите към бул. "Дондуков". Няколко души носят чаршаф, на който пише "Оставаме тук – ходете си вие”.

 

22:20 ч. - Скандиращите граждани подминаха сградата на Народното събрание, като заявиха единогласно "Утре пак" и се отправиха към Орлов мост. Един от плакатите, които протестиращите носят, е "Срещу нашествието на турските орди". По време на предвижването на протестиращите ръкопляскаха на полицаите.

22.30 ч. –  Активисти на ''Атака'' се опитаха да създадат безредици на протеста, когато шествието вече беше на Орлов мост. Те опитаха да се вмъкнат сред демонстрантите откъм бул. "Васил Левски", но над 200 полицаи им препречиха пътя. На един от провокаторите полицаите сложиха белезници и го отведоха в столичното Първо районно.

 

Пловдив

 

18.30 ч - Протестиращите се събират пред сградата на община Пловдив. Заради горещото време шествието ще тръгне по-късно.

18.55 ч - Момче, облечено в черно, раздава некролози на столетницата. Над 1000 протестиращи в Пловдив скандират пред централата на Атака. Здраво освиркване понесе празния офис.

Участници в шествието са издигнали лозунгите: "Мразим ви безплатно", "Оставка", "Долу БСП", "Избори", "ДПС и БСП са мафия". Нов е плакатът, измислен от младо момиче, на който Орешарски е прекръстен на Оревоарски.

19.05 ч. - Протестиращите са вече повече от 2000. Момиче носи плакат "К**урви, баща ви се прибира". Блокират бул. "Шести септември".

19.11 ч. - Шествието минава през центаралата на ДПС. Викат "Долу ДПС" "Мафия", "Оставка", "Червени боклуци". Отправят се към тунела на "Цар Борис Трети Обединител".

19.20 ч. - Шествието влезе в Тунела.

19.30 ч. - Хиляди изпяха химна на България два пъти - един път в Тунела и сега, за да участват в призива, разпространен в социалните мрежи. В 19.30 часа във всички протестиращи градове пеят химна.

19.37 ч - Насочват се към централата на БСП на ул. "Кръстьо Пастухов". По пътя скандират: "Бареков, к**во! , Каймаканов, вън! Станишев, иди си!" Свирят с вувузели, свирки. Кордон от полицаи следва протестиращите. Няма проблеми с реда. Не се забелязват провокатори. Чуват се мощни викове: "Олигарски, вън! Избори"

19.55 ч. - Хилядите хора са пред централата на БСП. На вратата й залепиха некролози и поставиха цветя. На некролога пише: "Нескръбна вест, на 14.06.2013 година след продължително умствено боледуване Столетницата извърши ритуално политическо самоубийство..." Чува се: "Кой не скача е червен". Всички протестиращи скачат. Крещят: "Мафия".

20.20 ч. Протестиращите отново са пред общината, откъдето тръгнаха. Утре вечер митингът ще бъде пред Областна управа в 18.30 часа. Там ще искат оставката на Венцислав Каймаканов. Всички ще видят колко е хубав Пловдив, когато протестираме срещу комунистите, каза мъж на мегафона. Протестът тази вечер приключи.

 

Варна

 

19:00 Повече от колоритно е днес шествието, поведено от 20-ина мотористи, към които след това се присъединиха гайдари и тъпанджия. Докато хората шестват, музикантите свирят народни хора, а от време на време се чуват възгласи "Оставка”. След като протестиращите стигнаха до катедралния храм, те извиха хоро.

19:32 Когато приключиха с хорото, протестиращите се отправиха към централата на ДПС на пл. "Мусала". Междувременно напрежението ескалира, след като полицай поиска личната карта за проверка на един от протестиращите. Стигна се до няколко минутно пререкание между двамата, след като протестиращият отказа да си вземе личната карта, която пък полицаят настояваше да му върне. 

19:40 При пристигането на хората пред централата на ДПС, отново зазвучаха призиви за забрана на партията. "Искате ли на тази българска земя, където е офисът на тази партия, да изиграем едно право българско хоро", предложи Иво Василев от т.нар. група на дакелите. Без да чакат втора покана, хората за втори път тази вечер извиха кръшно хоро.

20:00 Офисът на БСП също не остана пощаден от гнева на демонстрантите. Там хората пяха химна под акомпанимента на гайда и тъпан и отново играха хоро.  Протестиращите скандираха
"Червени боклуци", "И преди, и сега БСП е мафия" и "Оставка". От там се отправиха към клуба на "Атака". 

20:10 Пред  офиса на "Атака" на бул. "Цар Освободител" след реч на  областния координатор на НФСБ Костадин Костадинов за това как Волен Сидеров е поредният предател, протестиращите символично обрънаха гръб и се зарекоха да не обръщат никога повече внимание на Волен. После се отправиха мирно пред общината, като по пътя протестиращит емахнаха купища хартиени плакати на Веселин Марешки, които бяха закрепени с телбот върху металната мантинела между двете платна на бул. "Осми приморски полк". 

 

Бургас

 

Около 100-ина души се събраха на мирния протест пред общината. Присъстващите поискаха за пореден път оставката на правителството, а част от хората обясниха, че наглостта и липсата на морал от страна на депутатите от ДПС ги е провокирала да излязат на площада. На митинга бяха дошли хора с малки деца, пенсионери, хора в инвалидни колички. 

"Волен свиня - на ДПС слуга", "Волен - фес долен" и "Протест срещу геноцида на народа" бяха сред лозунгите в шестата вечер от националните протести.

Млад бургазлия носеше плакат-послание към всички бургазлии, които предпочетоха да останат встрани от митинга - "Експертното правителство благодари на всички непротестиращи за подкрепата. Всеки народ заслужава съдбата си". Макар и малко недоволните обещаха и утре да излязат на площада. 

Петима униформени следяха за нередности, но до инциденти не се стигна.