Увеличение на пенсиите с 2,5%, но от догодина

За повишаване на заплатите, тепърва ще се водят преговори

С 2,5 % може да бъдат индексирани пенсиите по швейцарското правило. Tова каза днес пред журналисти министърът на финансите Петър Чобанов.
По отношение на това дали швейцарското правило означава, че пенсионерите ще получат 5% компенсация догодина, той обясни, че към момента, доколкото знае, става въпрос за около 2,5 %, но има още време. "Толкова сочат изчисленията, ще видим колко ще покажат за осигурителния доход. Инфлацията от началото на годината има някои дефлационни тенденции, така че не знаем какво ще се окаже в крайна сметка".
Правилото обикновено се прилага от 1 юли. "Тази година няма да е, вече имаше индексация на пенсиите", обясни Чобанов.
По отношение на изплащането на парите, които държавата дължи на бизнеса, Петър Чобанов заяви: "Към момента този месец малко по-ускорено възстановяваме ДДС, така че почваме да изпълняваме това обещание".
Синдикатите са поставили като искане увеличение на минималната работна заплата до 340 лева, но това ще е въпрос за обсъждане в Съвета за тристранното сътрудничество (НСТС), увери след заседание на Министерския съвет министърът на финансите.
"Това е въпрос на обсъждане със социалните партньори. Този въпрос ще се реши в Тристранния съвет за национално сътрудничество. Там трябва да се постигнат компромисът и решението. Предприемат се необходимите действия съветът да се събере", заяви министърът.