Няма да има "Велика Албания, обеща Тачи

Размяната на територии между Косово и Сърбия също е изключена

Няма да има размяна на територии между Косово и Сърбия, нито пък ще има "Велика Албания", обяви косовският премиер Хашим Тачи в интервю за австрийският вестник "Ди Пресе".

Той посочи, че прилагането на косовско-сръбския договор от Брюксел няма алтернатива. Тачи подчерта, че срещата му със сръбския му колега Дачич е била фокусирана върху стабилността, мира и създаването на добросъседство между двете страни.

"Споразумението за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия идва след един стогодишен конфликт. Косово и Сърбия оставиха миналото зад себе си, създавайки програма за служба на бъдещето", казва Тачи.

Според него споразумението е от съществен интерес и за сърбите, които живеят в северната част на Косово, където "ситуацията вече е започнала да се нормализира".

"Споразумението от 19 април не е краят, а е началото на един дълъг процес. Сега на дневен ред е решаването на други въпроси, а през октомври ще бъдат проведени и първите свободни избори в северната част на страната", обясни Тачи.