Откриха останките на Ботев под врачанска църква

Общество

19-06-2013, 13:57

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

България се преклони пред Христо Ботев

През 1876 г. родолюбива българка закопава трофея на поробителите

Oнова, което е останало от главата на Христо Ботев, се намира под врачанската църква "Св. Дванадесет апостоли", пише "24 часа".

През 1876 г. родолюбива българка закопава трофея на поробителите в двора на древна черква. След Освобождението върху нея е построен днешният катедрален храм. Заедно с черепите на още шестима четници в неговите основи е препогребан и този на поета войвода.

Главите на комитите, набодени на пръти при площада, са хвърлени от турците в р. Лева, на края на Враца. Българка ги взела и ги закопала в двора на Кипорийската църква.  След Освобождението тя е съборена и на нейно място е издигната новата "Св. Дванадесет апостоли". Изкопът за оградата е минал през този гроб и седем от черепите са били извадени и закопани отново в едно преддверие, издигнато като тераска и покрито с плочи, пред южната врата на новата църква.

След разгрома на Ботевата чета, башибозукът реже главите на юнаците и ги разнася на върлини из околията. Местните аги плащат щедри бакшиши за всеки трофей. Сетне тленните останки са поругавани, хвърляни са дори в отходни места. Българите ги събират и погребват, за да съхранят подвига за поколенията.

Понеже е средищен град, във Враца са донесени главите на главните комити. Очевидци на кървавото зрелище разказват, че турчинът Мустафето сочел една на мъж с високо чело и викал: "Това е главата на бинбашията на комитите, убихме го горе на Балкана!"

Ако главата на Христо Ботев е спасена от майката на Мика Иванова, каква е съдбата на тялото? Неговата история е проучена от Тодор Бучински, брат на Димитър Бучински. През 1974 г. той пише: "Няколко дни след сражението на Ботевата чета във Врачанския Балкан, и след окончателното изтегляне на турците из бойния район на Балкана, овчари от селата Паволче и Челопек намерили в балкана обезглавени трупове на четници. Овчарите замолили свещеника при черквата "Възнесение" да отиде да ги погребе в Балкана. Той посъветвал овчарите тайно да докарат труповете във Враца и тук да ги погребат в двора на черквата. Те ги докарали на следната нощ и ги погребали от южната страна на черквата."