ГЕРБ иска ново служебно правителство

Връщането на Пеевски в НС, погазва конституцията, смятат още те

"За всички български граждани е по-добре да бъдат насрочени избори, да се разпусне парламентът, да бъде назначено служебно правителство, което наистина да предприеме реални мерки, а не тези квазимерки, които ще предложи т. нар. "програмно-експертно правителство" на г-н Орешарски. За първи път в най-новата ни история виждаме програмно правителство без каквато и да било програма. От няколко седмици е това правителство, а тепърва предстои да бъдат представени заложените в тяхната програма мерки." Това заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

"За нас парламентът и правителството вече са изчерпили кредита си на доверие. Българските граждани го показват вече 5 дни. От самото начало на този парламент нито едно наше мнение или становище не беше взето предвид, въпреки че сме най-голямата парламентарна група в българския парламент. Предполагам, че това ще продължи и занапред", каза още той.

По актуалната тема от последните дни - връщането на Делян Пеевски в Народното събрание, Ципов обяви:
 
"Вчера ясно заявихме, че няма да участваме в продължението на този пошъл сценарий, на който станахме свидетели, във връзка с кандидатирането, избирането, а сега и на освобождаването на г-н Пеевски от поста председател на ДАНС. Вчера стана ясно, че окончателно и безвъзвратно ще се случи нещо, което ще бъде в противоречие с българската Конституция и със законите, а именно, че г-н Пеевски ще се върне обратно като депутат в НС. Нашето становище е, че именно по този начин ще бъде погазена българската конституция.

Колегите от БСП и ДПС използват едни, бих казал, смешни и жалки аргументи, че оставката му е трябвало да бъде гласувана от НС. Нека напомня как в началото на НС председателят на НС вдигна скандал на ЦИК, че не заседава спешно, а именно да бъде прието решение на мястото на двамата депутати, които не положиха клетва като народни представители, да бъде издадено решение за избирането на следващите в листата, а сега шести ден г-н Миков не сезира ЦИК да изпрати решението на НС за избор на председател на ДАНС и съответно ЦИК да се произнесе и да бъде избран за народен представител следващият в листата. Няма да гласуваме против този сценарий, по простата причина че ясно казахме, че няма да участваме в какъвто и да е сценарий, свързан с промените в сектор "Сигурност" на всички стана ясно, че този сценарий е бил създаден само и единствено, за да заеме г-н Пеевски този пост, заяви още дебутатът от ГЕРБ и поясни: "Вчера стана ясно, че за рекордно кратък срок г-н Пеевски е получил разрешение за достъп до класифицирана информация. Към настоящия момент няма случай за висш държавен служител тази процедура да е отнела по-малко от месец. За г-н Пеевски тя е отнела по-малко от 2 седмици".

Красимир Ципов сподели, че от партията му са внесли промени в закона за ДАНС, именно за да бъдат отстранени проблемите от поправката "Пеевски". Ципов уточни, че ГЕРБ ще участва в заседанията на Народното събрание, когато се обсъжда изборното законодателство. Според Ципов трябва да бъде намален депозитът, необходим за регистрация на независимите кандидати.