Орешарски поиска временна подкрепа, чувал ясно "Оставка"-та

Политика

19-06-2013, 11:36

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Премиерът заяви, че до 30 август държавата ще се разплати на бизнеса

Парламентът обсъди Проект на решение във връзка с внесените от Министерския съвет "Стабилизационни и неотложни мерки за подобряване на социалното положение на българските граждани, на бизнес средата и демократизиране на управлението".

 

Министър-председателят Пламен Орешарски започна разискването на мерките с извинение за назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Допуснах политическа грешка, за която се извинявам, не само на вас, а и на тези, които излязоха да протестират. Те призоваха за оставка и аз много ясно чувам това. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски пред депутатите. Оставката би била най-лесно решение, но ще се предизвика още по-голям хаос в България и така ще има още един извънредни избори, които да се проведат в условията на действащия Изборен кодекс, каза Орешарски. Според него така няма да може да се довърши работата на ЕК.

"Днес заставам пред всички български граждани и пред вас народните представители, за да ви кажа, че искам вашата временна подкрепа за спешен пакет от мерки за подобряване положението на българските граждани, макар и частично на бизнес климата и за демократизирането на управлението", заяви премиерът.

Той представи пакет от инициативи, разположени като времеви хоризонт до края на тази година. По думите му - мерки за гражданите, насочени към частично подобряване на социалното положение на най-бедните домакинства.

"Предлагаме не само да задържим цената на тока, но чрез законодателни промени да създадем предпоставки за леко снижение след анализи и решение на ДКЕВР", каза Орешарски. Той изброи мерките, които присъстват в пакета. 

Орешарски обеща да има мерки и в защита на потребителите от монополните структури, като се подобри административния капацитет на съответните регулаторни органи.

Необходимо е още сега да предприемем стъпки за подобряване условията за правене на бизнес, подчерта той. До 30 август ще разплатим всички просрочени задължения на бизнеса по обществени поръчки и ще ускорим възстановяването на ДДС. Още в следващите месеци ще предприемем стъпки за привличане на кредитни ресурси в ББР, за да облекчим достъпа до по-евтин финансов ресурс за стартиращия малък и среден бизнес.

Премиерът каза, че ще се проведе дебат, а приоритетите в споразумението за партньорство с ЕК за следващия 7-годишен период. По думите му - ще се предприемат стъпки за ускоряване на усвояването на еврофондовете.

"Ще предприемем решителни стъпки против контрабандата. В пакета се предвиждат мерки за демократизиране на управлението, ще разчитаме на активната подкрепа и на всички вас", обърна се премиерът към депутатите. "Предвиждаме да внесем пакет от законодателни промени в НС в посока облекчаване на административната тежест за бизнеса и гражданите, като предвиждаме това да стане още в началото на есенната сесия на НС."

Орешарски заяви, че на дневен ред още по-важен е въпросът за избора на нов Изборен кодекс, така че страната да бъде подготвена в по-голяма степен за едни демократични процедури по избирането на следващия парламент.

"Предвиждаме към всички министерства да има обществени съвети, така че активно да комуникираме с гражданите, да разширим диалога с местните власти, като възстановим работата на Съвета по децентрализация", каза още Орешарски.