Светът: Българите надигнаха глас срещу арогантността на политиците

Политика

19-06-2013, 11:23

Снимка:

Bulgariautre.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Световните медии коментират обстановката в страната

Хиляди хора излязоха по улиците в България, за да се защитят от арогантността на политиците, написа швейцарският в. "Нойе Цюрхер Цайтунг". Причина за протеста беше безочливият начин, по който един неясен олигарх за малко щеше да бъде назначен за ръководител на Държавната агенция за национална сигурност. От дни наред в София и други населени места на България всяка вечер хиляди граждани излизат по улиците, за да изразят недоволството си от своеволията на политиците. Гневът на българската общественост пламна, когато преди няколко дни парламентът реши да назначи медийния магнат Делян Пеевски, който в миналото е бил обвиняван в изнудване и злоупотреба със служебно положение, за ръководител на ДАНС - орган за борба с корупцията с всеобхватни правомощия. Коментаторите бяха зашеметени от наглостта на процедурата по това назначаване, а чуждестранни дипломати и представители на ЕС изразиха неприятната си изненада от случилото се.

 

Новото българското правителство започна работа преди по-малко от месец, а вече пламнаха масови протести с искания за оставка на кабинета, коментира руският в. "Известия". Този път народното недоволство беше предизвикано от намерението депутатът от партията на етническите турци ДПС Делян Пеевски да бъде назначен на ключова позиция в структурите на властта - като ръководител на ДАНС.
Правителството бързо разбра грешката си, но беше твърде късно. Въпреки че веднага след началото на протестите Пеевски беше принуден да се откаже от новата си позиция, недоволството остана и протестите продължават. Според експерти, кабинетът допусна груба грешка в преценките си и рискува да игнорира историческите реалности, а именно дългогодишната неприязън на българските към турците.
Назначаването на представител на Движението за права и свободи на такъв пост беше явно необмислена стъпка, която предизвика бурни страсти. Въпреки че в момента отношенията между България и Турция са съвсем нормални, българите традиционно се отнасят към турците с недоверие и не биха искали да видят представител на тази партия като глава на ДАНС.
Междуетническите конфликти се изостриха особено силно през последните години на социализма, в периода на управление на Тодор Живков, когато българските власти подеха кампания за принудително българизиране на турците. Турският език беше забранен, а турците бяха принудени да сменят имената си с български. След падането на социализма, новото правителство се опита да смекчи този проблем: на турското малцинство бяха направени многобройни отстъпки, те дори получиха право да създадат своя собствена партия, която се превърна в доста влиятелна сила на българската политическа сцена.

 

Повече от 4000 души поискаха оставката на правителството на България на митинг в българската столица. В центъра на София беше блокирано движението на автомобилния транспорт. Властите засилиха полицейското присъствие на местата, където имаше масово струпване на хора. Особено много сътрудници на силите за сигурност имаше пред щаба на партия "Атака", където в понеделник избухнаха сблъсъци между демонстранти и активисти на партията, предаде ИТАР-ТАСС.
В Пловдив също се проведе антиправителствена акция. На един от централните булеварди излязоха около 500 демонстранти. Няколкостотин души се събраха пред сградата на градската администрация във Варна. Участниците в протеста изразиха несъгласието си с действието на Българската социалистическа партия и Движението за права и свободи, които сформираха кабинет.

По-малко от 3 седмици след встъпването си в длъжност новото българско правителство, подкрепено от социалистите, успя да разочарова народа, който поиска оставката му с риск страната отново да навлезе в период на нестабилност, пише канадският вестник "Ла прес".
От петък най-бедната страна в ЕС е сцена на протести, напомнящи демонстрациите, които през зимата избухнаха в израз на недоволство срещу бедността и корупцията и които свалиха предходното правителство на премиера Бойко Борисов.
Във вторник вечерта над 7000 души се събраха в София, скандирайки "оставка" и "червени боклуци" по адрес на премиера Пламен Орешарски и неговия кабинет.
Демонстрациите, които продължават пети ден, остават предимно мирни, макар и при появата на националистите напрежението да се покачва.

Осем души са ранени при сблъсъци между антиправителствени протести и поддръжници на ултранационалистическата партия „Атака” в българската столица София, предаде Анадолската агенция.
Група, искаща оставката на правителството на премиера Пламен Орешарски, е провела шествие до централата на „Атака” и е скандирала лозунги против лидера на партията Волен Сидеров заради подкрепата му за коалиционното правителство, съставено от Социалистическата партия и Движението за права и свободи. В отговор "Атака" е организирала митинг в района. Сидеров е изнесъл дълга реч и неговите поддръжници, които са наброявали около 200, са предизвикали протестиращите. По късно са възникнали насилствени сблъсъци, в които страните са се замеряли с камъни и стъклени бутилки.
След като полицията е арестувала един човек, кметът Йорданка Фъндъкова на града обяви демонстрацията на "Атака" за незаконна.