И Бразилия е на крак, потестите продължават

Хиляди излязоха по улиците на протест

Над 200 000 души излязоха на протести в цяла Бразилия срещу правителството на президента Дилма Русеф.

Близо 30 души бяха ранени при стълкновения в столицата Бразилия. Седем от тях имат огнестрелни рани.

Това са най-големите протести от 20 години насам в най-голямата латиноамериканска държава. В понеделник вечерта те обхванаха четирите най-големи града - Сао Паулу, Рио де Жанейро, Белу Оризонте и Бразилия.

Демонстрациите започнаха преди седмица срещу поскъпването на градския транспорт, лошото състояние на социалните услуги, високата инфлация и корупцията в правителството. Завчера обаче в шествията взеха участие рекорден брой хора.

Първо 65 000 души излязоха по улиците на Сао Паулу. Часове по-късно над 100 000 се събраха в Рио де Жанейро. Там демонстрацията прерасна в протест срещу увеличаването на разходите за световното първенство по футбол, което ще се състои точно след година в Бразилия. Хората са недоволни, че правителството хвърля милиарди на данъкоплатците за строителство на нови стадиони.

В столицата Бразилия демонстрантите се покатериха върху покрива на Федералния конгрес, след което щурмуваха сградата на парламента. Именно там станаха най-кървавите сблъсъци и пострадаха най-много хора.

Протестите идват в момент, в който бурно развиващата се през последното десетилетие страна започва да страда от световната криза.