#Нова Десница за бой се стяга

Най-доброто от печата

19-06-2013, 06:36

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кръгът "Лебед" дърпа към Ковачки, и хора около Плевнелиев мислят за партия

Вълната "хаш таг" набира сила заедно с протестите. #ДансWithMe се превърна в абсолютен световен прецедент. Голямото събуждане на десните партии покрай бунтовете роди още един "хаш таг", който става все по-популярен. #Нова Десница. Това е и една от идеите за име на нова широка коалиция, която набира все повече симпатизанти в мрежата. След провала на изборите представителите на десните партии си взеха поука и поеха курс към обединение.  

Направихме група, която веднага ще се свърже с всички десни и дясноцентристки политически формации и граждански сдружения, включително и ДСБ. Това обяви лидерът на СДС в оставка Емил Кабаиванов в сряда. Според него това е необходимо, защото десницата е силно фрагментирана и трябва да се обедини, за да може да представи парламентарно своите поддръжници от цялата страна на следващите избори.
Заявлението на Кабаиванов дойде само ден след като претендентът за наследник на Иван Костов Радан Кънев обяви, че ДСБ ще прави опозиционен блок на 21. век. Очаква се мандат за преговори с други десни партии да бъде даден по време на националното събрание на ДСБ в неделя. Кънев не пожела да уточни кои ще са участниците в блока. "Не сега е времето да изреждат абревиатури на партии, които да влязат в него, за да не бъде ДСБ обвинена, че се опитва да яхне протестите и да се провали по-голямата кауза на протестиращите", каза той. По неофициална информация обаче формациите ще са свързани с новия десен проект, в който може би ще влязат ДСБ, "Единство" и "България на гражданите". 
Идеята за ново дясно обединение взриви социалните мрежи. Вече се търсят имена на бъдещата дясна коалиция. "#Нова Десница хич не е лошо име за новото дясно обединение", написа Ани Димова във Фейсбук. "Можете ли да върнете надеждата на хората? Това искат младите хора... Бъдеще за децата и внуците ни!", обърна се Димитър Русев към Радан Кънев в социалната мрежа. В дебата по интернет се включи дори бившият царски депутат Владимир Дончев. "Идеята е чудесна, но иска много работа и умения. Този път без никаква толерантност и излишно възпитание", написа той. "Действайте бързо и решително. Налагайте правила, щом вие сте инициаторите. Вие първо предложете принципите на обединението", смята Владимир Дончев. Той посъветва десните да предложат на първо място принципа на автоматичен отказ от ръководно място в новото обединение на всички, които са били в ръководството на двете тройни коалиции, включително и ГЕРБ. "Наложете доайен, патрон на обединението, който да бъде морален авторитет и да говори извън парламента. Може да е интелектуалец - Мишо Неделчев, дори и Желев. Така ще покажете, че сте надживели периода на капсулирането на ДСБ", заключи Дончев. 
Други десни симпатизанти пък нямат търпение да се роди новата десница. "Не разбирам защо ни е 23-ти?! Преди това са 17-и, 18-и, 19-и, 20-и, 21-ви, 22-ри и чак тогава е заветният 23-ти?", попита Стефан Денолюбов. Според седесари най-добре за партията е да се присъедини към проекта - ДСБ, "Единство" и "България на гражданите". Един от привържениците на идеята е зам.-шефът на СДС Любомир Ковачев, издадоха негови съпартийци. Дори и да не влезе в коалиция с Костов, в синьото ръководство са наясно, че партията няма бъдеще сама. Освен Командира и Надежда тя може да избира между още три варианта. В СДС има хора, които искат съюз с ГЕРБ, защото партията на Бойко Борисов има солиден електорат. И въпреки че остана в опозиция, има най-много депутати. По-любопитни са другите два потенциални партньора на сините. Единият е т.нар. кръг Лебед. Името му идва от мястото, където се бистрят плановете за нова десница - в едноименния ресторант на Панчаревското езеро в София. Седесари довериха, че участници в разговорите са хора на бизнесмена Христо Ковачки и неформален водач на партия "Лидер", водещи фигури на ВМРО на Красимир Каракачанов, гергьовденци и земеделци.
Процеси за дясна формация течали и около бизнесмени и общественици от обкръжението на президента Росен Плевнелиев, но той не участвал пряко в тях, твърдят от СДС. Играчите там били свързани с неправителствения сектор, чиито представители се включиха в преговорите за служебен кабинет. Към бъдеща дясна коалиция било възможно да се присъединят НДСВ и партията на Касим Дал и Корман Исмаилов.