И Преслава летяла на крилете на властта

Най-доброто от печата

19-06-2013, 06:20

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Питат стюардесите на Авиоотряд 28 за воаяжите на Борисов

Фолкдивата Преслава е била сред вип пътниците на правителствения Авиоотряд 28 по време на предишното правителство. Това съобщи Венцислав Лаков ­ шеф на парламентарната комисия, която проверява воаяжите на кабинета „Борисов”, на вчерашното є заседание. Тепърва обаче това ще се доказва с документи и ще се установява с кого, с каква цел и до каква дестинация е летяла певицата, тъй като за момента информацията от институциите била оскъдна.

 

„Липсва най-важното – пълният списък с лицата, които са ползвали заедно с тогавашния премиер Бойко Борисов или самостоятелно правителствените самолети”, обясни Лаков. Въпреки изпратеното запитване до момента от Авиоотряд 28 и НСО не били предоставили тези данни. Без тях обаче трудно може да се установи имало ли е злоупотреби при ползването на военни и правителствени самолети и хеликоптери, отбелязаха членовете на комисията.

 

От справката, която е получена, все пак става ясно, че Авиоотряд 28 често е ползван за пътувания до екзотични дестинации, посочи Лаков. Като пример той изброи Рилските езера, няколко ловни стопанства и Шабла. Според него такива полети можели да се оправдаят само ако става въпрос за спасяване на ранени или гасене на пожари. „Едва ли обаче правителственият хеликоптер Ми-8, който е летял до Рилските езера, е използван с такава цел, тъй като за подобни акции се изпраща друг вид техника”, отбеляза Лаков.

 

Обяснения пред парламентарната комисия за полетите на Борисов ще дават стюардесите на Авиоотряд 28, решиха вчера депутатите. Предложението за това бе на народния представител от ГЕРБ и бивш транспортен министър Ивайло Московски. Първоначално то беше прието като шега от членовете на комисията, но в крайна сметка стана ясно, че идеята е съвсем сериозна и униформените дами ще бъдат повикани в комисията, за да се „чуят техните впечатления”.

 

Обяснения за воаяжите си ще даде и самият Борисов решиха още депутатите. В списъка с лицата, които ще бъдат препитвани, влязоха още доскорошният директор на Авиоотряд 28 капитан Пенчо Пенчев, наследникът му на поста Атанас Балджиев, шефът на НСО ген. Тодор Коджейков, както и началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов. Скандалите около авиоотряда гръмнаха, докато премиер бе Борисов, след като стана ясно, че с правителствения „Ербъс” е превозван дори футболния му отбор „Витоша Бистрица”.

 

Междувременно вчера бившият служител на НСО Николай Марков разкри, че вип входът на летище София бил окичен с камери и микрофони на частна фирма. Така разговорите на всички политици, които минавали оттам, можело да бъдат записвани. Авиоотряд 28 са няколко екипа пилоти и стюардеси, които обслужват правителството. Това са много добри професионалисти, които всеки, който беше на власт, ги превърна в луксозни проститутки”, възмути се Марков.