В сряда Орешарски обявява план по дати

Най-доброто от печата

19-06-2013, 06:12

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ако протестите не намалеят, ще се иска вот на доверие

Пламен Орешарски ще обяви в сряда в парламента програма от 10 до 15 точки със задачи, които правителството ще изпълнява в следващите месеци.

Новото в нея е, че министър-председателят си е поставил точни срокове, в които кабинетът да предприеме определени ходове, свързани с исканията на граждани и очакванията на бизнеса.

Според осведомени Орешарски е поискал днес депутатите да дебатират неговата "оперативна програма".

Получил уверение от председателя Михаил Миков, че власт и опозиция ще се изкажат свободно. Премиерът очаква да получи подкрепа за някои от своите мерки, които са важни за държавата, и от ГЕРБ, твърди източник от правителството.

Така днес Орешарски осъществява единия от възможните сценарии, които вчера се коментираха между депутати и министри.

Идеята да се подготви ударно и силно съкратено издание на програмата "Орешарски" е лично на премиера и предвижда тя да бъде разчетена за период от 6-8 месеца.

Целта била това да се случи бързо да има видими резултати.

Във вторник плъзна и слухът, че са стопирани нови назначения на зам.-министри, областни управители и посланици.

Истината обаче се оказа малко по-различна - вчера Орешарски е пуснал "малка порция" зам.-министри.

Кандидатите за втория ешелон на властта обаче в момента са подложени на много сериозни проверки.

От пресцентъра на кабинета съобщиха, че новите имена ще бъдат обявени след заседанието на кабинета.

"Важно е какви хора стават зам.-министри, защото Орешарски няма право вече на грешки", коментира човек от екипа му.

Три варианта за опазване на стабилността за възможен изход от ситуацията обмислят политици от управляващите партии, след като градското население се разбунтува. 
Първият от тях предвиждал серия от бързи събития: ръководствата на парламентарно представените партии, които избраха кабинета, да поискат и съответно да получат вот на доверие от партийните си форуми.

"Ако хората от протеста реагират положително на тези сигнали и напрежението поспадне, премиерът ще внесе в парламента новата програма и ще поиска широка подкрепа, вкл. и от ГЕРБ. Тогава мандатът на този кабинет ще бъде определен във времето и с конкретни задачи, а бъдещите назначения ще бъдат широко консултирани и
няма да има изненадани, така недоволните ще са по-малко", нарисува ситуацията човек от кухнята.

Вторият вариант бил да се иска вот на доверие, но той бил от най-оспорваните. 
Към него щяло да се пристъпи само ако силата на протестите не намалее.

Вторият сценарий бил по-радикален - оставането на власт минавало през кратка програма, но изпълнена от ремонтиран кабинет "Орешарски", който да получи по-широка подкрепа.

Най-радикалният сценарий предвиждал незабавна оставка на кабинета, още в деня след консултативния съвет при президента. Тези дни дори тръгна слух, че премиерът вече я бил подал, но не му я приели. Близки до него отричат това да се е случвало.

Премиерът обеща на кметовете да им праща често министрите 

Планове за съвместна работа в следващите години обсъди вчера премиерът Пламен Орешарски с Националното сдружение на общините.

"Предстои в следващите години да направим важни стъпки в посока на децентрализацията", заяви Орешарски след срещата си с кметовете.

През октомври ще бъде възобновена работата на съвета по децентрализация, пак тогава ще бъде подписано и споразумение за партньорство между държавата и общините.

Орешарски обеща на кметовете, че на всяка тяхна среща ще праща по един министър, който да ги информира какво се случва в ресора му. Увери ги още, че преговорите по текстовете на споразумението ще са публични и открити.

Отпадането на част от общинските регулации върху бизнеса също е било обсъдено на срещата и според Орешарски общините са подкрепили неговата идея.

До момента са установени 1200 регулаторни и лицензионни режима върху бизнеса, голяма част от които общински, стана ясно при предните консултации по темата, които проведе министър-председателят.

В бюджета за 2014 г. да бъде увеличен размерът на средствата, които получават общините, чрез увеличаване на изравнителната субсидия от държавния бюджет, поиска кметът на Пазарджик и председател на НСОРБ Тодор Попов. Освен това разходите на държавата трябвало да се съобразяват с приоритетите на местните власти.

Вчера правителството обяви и електронна поща, на която граждани могат да изпращат предложения за подобряване на бизнессредата. Адресът е predlagam@government.bg.

Задължително гласуване обедини неправителствени организации 

Задължително гласуване - около това искане се обединиха с аплаузи всички участници в неправителствени организации на среща в Народното събрание вчера. Зам.-председателят Мая Манолова покани гражданите, за да чуе предложения за промени в Изборния кодекс. Обеща им, че всички ще бъдат чути и ще влязат в протокол, който ще послужи като гръбнак на новите правила. Манолова даже взе телефоните и електронните адреси на гостите си, за да ги държи в течение.

Отзоваване на народните представители, когато избирателят не е доволен от работата им - това бе второто правило, около което се обединиха всички присъстващи.

"Обикновено изборният закон се променя в края на мандата, но явно той вече е дошъл", заяви Николай Колев-Босия. И препоръча нещо авангардно, но важно - Народното събрание да създаде постоянна комисия по възпроизводството, което според нето е основният проблем на България. Елена Ваташка, координатор "Връзки с привърженици" към футболния съюз, настоя партийната субсидия да бъде намалена до 1,50 евро на глас, което е 4 пъти по-малко от сегашната - "за да изчистим политиката от марионетки".

Избирателните списъци да се правят на базата на предварителна регистрация като първо пресяване, "за да оставим умните да решават, а не неграмотните и чалгаджиите да определят дневния ред", отсече Ваташка. Преференциални листи без праг и възможност на всички организации с по 2500 членове да номинират кандидати за националния и за Европейския парламент поиска съпредседателят на Зелените Борислав Сандов. Антон Димитров от форум "Промяна" настоя гражданските организации да имат членове във всички комисии на НС. Въвеждане на интернет гласуване и създаване на 3 нови избирателни района - Европа, Америка и Океания, и Азия, препоръча Тася Тасева от името на гласоподавателите, живеещи в чужбина.

Депутатите да имат право на до два мандата, предложи друг участник. "Как ще осъществите тези промени? Не виждате ли, че хората не ви искат? Спрете назначенията на областни управители", остър бе политологът Владимир Брезоев.

На срещата се чуха и гласове за въвеждане на мажоритарен вот. Лансира го Найден Кирилов от "Република БГ". Според него подписите - 7000, които се искат от ЦИК за регистрация на партия, са безсмислени, защото след това от изборните резултати се вижда, че за съответната формация са гласували едва 1000 души.

Постоянна парламентарна комисия за изработване на нов Изборен кодекс ще предложи Коалиция за България. Целта ще е да обобщи всички предложения, лансирани на кръглата маса вчера, ангажира се Мая Манолова. Идеите ще бъдат качени и на сайта на парламента.

 

8 ранени - от протестиращите в понеделник късно вечерта пред централата на "Атака", както и от агитката на партията, е резултатът от първия сериозен сблъсък в София.

Те пострадаха от хвърлени камъни и бутилки от двете страни на барикадата. Кордон от жандармерия бе затворил улиците в периметър от 100 м около централата на партията. 
Както се зарече по-рано през деня, лидерът Волен Сидеров се бе подготвил с озвучаване, 200 яки свои поддръжници и 4-часова реч, за да посрещне протеста.

"Продажник", "Волен се обряза", "Турци сте", скандираха срещу него и мощно го освиркваха. Речта му по мегафон бе заглушавана от скандиранията на протестиращите. 
Когато полетяха предмети и от двете страни, хората на Сидеров го скриха под пластмасова маса и той продължи речта си изпод нея. Стотиците полицаи бяха аплодирани от протестиращите и свалиха маските и щитовете си.

Във фейсбук тръгна призив да не се ходи пред централата на партията, защото Сидеров търси провокация.

По-късно вчера кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че общината не е разрешавала протест на "Атака" в понеделник. Тя призова гражданите да не се поддават на провокации, целящи да опорочат протеста им.

 

Камък улучил в главата най-младия депутат Кристиян Димитров към 22,30 ч миналата вечер на барикадите пред централата на "Атака".

"Опомних се вече в линейката, не виждах нищо от кръвта, която бе заляла лицето ми", разказа 21-годишният народен представител от партията на Сидеров. Камъкът долетял откъм протестиращите. В ИСУЛ депутатът отказал да го шият и дежурният лекар залепил раната.