Протестът продължава! Не се отказваме! (обновена в 21,58)

Мисия София

18-06-2013, 18:56

Снимка:

Луиза Божинова, Bulgariautre.bg

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Непрекъснато идват нови недоволни граждани

Няколко хиляди души протестират срещу правителството на Пламен Орешарски за пета поредна вечер в столицата. Sofiautre.bg ще следи събитията отблизо.
Събралите се граждани скандират „Мафия”, развяват български знамена, освиркват сегашното управление. Протестиращи има и пред сградата на Президентството.

19,00: Непрекъснато идват нови недоволни граждани, хора на всякаква възраст, семейства с деца и детски колички. До този момент протестиращите са по-малко от вчерашния протест в София.

Представители на недоволните граждани съобщиха, че нямат намерения да протестират пред централната на ПП „Атака”.

Движението на автомобили временно е спряно от сградата на Министерски съвет по бул. „Княз Ал. Дондуков” и по ул. „Цар Освободител” до СУ „Св. Климент Охридски”.

19,38: Протестиращите с искане за оставката на правителството на Пламен Орешарски потеглят от Министерски съвет към Народното събрание. Недоволните граждани освиркват правителството и развяват българските знамена, те скандират: „Мафия” и „Червени боклуци”.

19,42: Полицията задържа двама провокатори. На протеста пред сградата на Министерски съвет стана скандал между протестиращи и симпатизанти на Национално движение „Свобода”. Един младеж влезе в пререкание с други протестиращи. Събралите се хора започнаха да скандират „Провокатори”, освиркваха симпатизантите на Национално движение „Свобода”. Не се стигна до истински сблъсъци. Антон Златанов и колегите му отведоха единия, а другия провериха и пуснаха.

20,03: Хиляди протестиращи вече са пред Народното събрание. Български знамена се развяват във въздуха. Някои млади хора са се качили на паметника Цар Освободител и също развяват националните флагове. Чуват се освирквания. На паметника на Цар Освободител има много млади хора, които освиркват парламента. Точно пред сградата на Народното събрания има разпънат лозунг, на който пише: „Съдбата на Чаушеску ви очаква”.
Полицаи са направили жива верига пред Народното събрание и следят за опазването на реда. До момента протестът остава шумен, но спокоен.

20,07: Към момента не се знае броят на протестиращите в София, защото протестът се разделя на няколко лъча и е много трудно хората да бъдат определени като брой.

20,13: Протестиращите блокираха Орлов мост.

20,16: Около 150 провокатори на партия в „Атака“ са внедрени в днешния протест в София, за да създават безредици. След снощния сблъсък край централата на партия Атака, организиран от Волен Сидеров, днес бързо протестиращите разпространиха в социалните мрежи призив провокациите на Сидеров да бъдат игнорирани.

20,26: Демонстрантите са около 10 000. Те скандират “Оставка”  и “Червени боклуци”.

20,33: Хилядите протестиращи срещу кабинета „Орешарски” озвучиха Орлов мост със скандиранията „Оставка”, „Мафия”, „Червени боклуци”. Те блокираха движението на кръстовището, като за поредна вечер заявиха исканията си за нови избори и нови управляващи. В момента хилядите недоволни граждани вървят по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”. По всяка вероятност и по план от предните вечер те се отправят към централите на парламентарно представените партии.

20,45: След началото на днешния протест в столицата до 20.00 часа 9 души са отведени в столичното пето РУП. За част от тях е получена информация от самите протестиращи. У някои са намерени хладно оръжие и други забранени при посещение на масови прояви предмети. Някои от тях са били без документи за самоличност.

21,58: Протестиращите са пред централата на БСП, където освиркват партията.