Станишев няма да подава оставка, било безотговорно

Лидерът на социалистите смята, че неговата оставка ще доведе до още по-голяма криза

В четвъртък ще заседава Националният съвет на БСП. Изпълнителното бюро и аз лично имаме готовност да поискаме вот на доверие, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след заседание на партията. На срещата се е обсъждало вътрешнопартийното напрежение.

"Ситуацията в страната е изключително трудна. Правителството на г-н Орешарски бе създадено с една единствена цел – да възстанови демократичната държавност, да реши спешни и неотложни социални и икономически проблеми", каза Сергей Станишев.

Според него в тази ситуация би било безотговорно да се подават оставки. Причината - това е най-мечтаният сценарий от Борисов и Цветанов, тъй като води до връщане на ГЕРБ на власт. "Абсолютно несъстоятелно се оценява тезата, че оставката ми ще укрепи правителството на г-н Орешарски", каза още социалистът и подчерта, че ще се случи обратното – неговата оставка ще доведе до по-голяма криза.

Като тежка политическа грешка и сериозен урок за БСП, и за правителство, определи Станишев кандидатурата и избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Станишев каза, че го е подкрепил, защото е бил ерудиран и е видял в него готовност бързо да се справи с проблемите в сектора на вътрешната сигурност. Tази негова оценка обаче не е съвпаднала с дадената от обществото.

"Има много хора в БСП и сред нашите избиратели, които са тежко смутени и очакват искрени отговори защо се стигна дотук, какви са причините и как излизаме от тази ситуация. Готов съм да дам всички отговори, акцентирайки върху сложната ситуация в страната", заяви лидерът на БСП. "Готов съм да кажа немалко истини по въпроси, които твърде често се премълчават. Често зад ангажираност за партията на думи, прозират много различни интереси. Затова маските трябва да паднат. Няма по-добра аргументация от истината."

Станишев подчерта подкрепата на БСП, която е единодушна за действията на правителството на Орешарски във всички основни посоки от последните дни.

"Готов съм да кажа немалко истини по въпроси, които твърде често се премълчават. Често зад ангажираност за партията на думи, прозират много различни интереси. Затова маските трябва да паднат. Няма по-добра аргументация от истината", заяви Станишев. Той подчерта подкрепата на БСП, която е единодушна за действията на правителството на Орешарски във всички основни посоки от последните дни.

"За по-малко от 20 дни много рязко се вдигна помощта за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Това е част от предизборните ангажименти на БСП и КБ. Второ, вчера беше обявено, че са подготвени законодателни промени, които дават нов модел на ценообразуване на енергетиката, за формиране на цените. Ще бъдат подкрепени и приети тези мерки в спешен порядък от НС. Защото те могат да доведат до това от началото на юли цените на тока да паднат с около 5%. Това няма как да стане без да се засегнат много икономически интереси."

Станишев добави, че премиерът Орешарски има политика на прозрачност.

"Той взе решение, че не може в една финансова структура или банка да се съхраняват повече от 25% от публичните ресурси. Това е важен политически знак, че правителството обслужва на първо място обществения интерес. Днес ще бъдат представени в НС спешен пакет от мерки, в посоки, свързани с намерение за подкрепа на гражданите, засягащи техните доходи, начин на живот, способност да посрещнат най-неотложните си нужди. Това са социалните мерки- енергийните помощи от есента, подкрепата за семействата, които изпращат децата си в първи клас. Вторият пакет засяга бизнеса", заяви лидерът на БСП.

На въпрос за цената на партньорството им с ДПС, Станишев отговори, че не е имало сделка – нито политическа, нито икономическа.

Той подчерта, че водещият приоритет на партията е подкрепа за правителството, активизиране на работата и прилагане на мерките, залегнали в програмните намерения.

Обръщам се към представителите на "Атака", както и към Сидеров да не се поддават на провокации", заяви Станишев.

По повод снощните протести и инцидентите пред централата на Атака, Станишев помоли лидерите на политически сили да се държат по-отговорно.