Протестите няма да се отразят негативно на банките, смята Хампарцумян

Не е важно в коя банка са държавните пари, а как се управляват, смята банкерът

Големият въпрос е не в коя банка основно са концентрирани държавните пари, а кой ги е поставил там. Това заяви председателят на Асоциацията на търговските банки у нас Левон Хампарцумян, съобщи Дарик радио. Той е категоричен, че наредбата, според която максимум 25 процента от държавните дружества могат да са в една банка, няма да се отрази негативно върху банковата система.

Според банкера протестите от последните дни няма да се отразят негативно нито на българската банкова система, нито ще разколебаят чуждестранните инвеститори, които и без това почти не поглеждат към България. За искането на протестиращи да се знае, в кои банки са вложени парите на държавните предприятия Хампарцумян каза:

"Там фундаменталният въпрос е не какво ще стане с банките, нищо няма да стане с банковата система. Как се управляват парите на държавните фирми, в коя банка са е само частен случай. Тоест това е само леко одраскване на повърхността на проблема - нито решава някакви проблеми, нито създава бог знае какви неща, но е стъпка в правилна посока.

"Държавните пари не са чак толкова много, но дали те са концентрирани на едно или повече места е само част от задълженията на мениджмънта, защото всички питат къде са парите. Никой не пита кой слага парите някъде", добави Левон Хампарцумян

"Фундаменталният въпрос в България е дали тези, които отиват на избори и носят политическата отговорност, са тези, които взимат решенията", заяви още банкерът.