Г-8: Световната икономика продължава да е слаба

В някои региони прогнозите за ръст са се влошили в сравнение с предишни години

Световната икономика не се е съвзела от кризата, смятат лидерите на страните от Г-8, чиято среща се провежда вчера и днес в Северна Ирландия.

"Световната икономика продължава да е слаба, а в някои сфери и региони прогнозите за ръст са се влошили в сравнение с предишни години", се казва в общо комюнике след първите разговори на лидерите на най-богатите страни в света. "Икономическият ръст остава слаб, въпреки че рисковете са вече по-малко благодарение на сериозните политически мерки, предприети от САЩ, ЕС и Япония, и по-голямата стабилност на пазарите в развиващите се страни и икономики в преход".

Според британския премиер Дейвид Камерън в повечето фондови пазари се наблюдава ръст, но въпреки това оптимизмът не би могъл да се разпростре върху икономиката и ситуацията със заетостта в развитите региони по света. "Прогнозите за икономически ръст за някои региони бяха занижени в сравнение с тези, дадени на срещата на Г-8 в Кемп Дейвид през 2012 г. През настоящата година световната икономика остава уязвима в някои сфери, което говори, че е необходимо да бъдат продължени реформите и борбата с безработицата", се казва в комюникето разпространено от офиса на Камерън.

"Осморката" се е договорила да предприеме решителни действия за стимулиране устойчивостта на възстановяване на световната икономика.

"Парично-кредитната политика трябва да бъде насочена към възстановяване на икономиката и стабилизация на вътрешните цени. Възстановяване на бюджетната стабилност в средносрочна перспектива трябва да стане приоритет", пише още в комюникето.