4 сценария, ако кабинетът падне

Най-доброто от печата

18-06-2013, 06:46

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Червените с план Б - Паскалев премиер

Какво ще стане, ако кабинетът "Орешарски" падне? Поне 4 сценария чертаеха вчера чиновниците във ведомствата, депутатите и функционерите в партийните централи.
Утре Орешарски подава оставка, шушукаха по министерствата. И обясняваха, че в сряда в парламента вместо обещания план с мерки министър-председателят ще обяви оттеглянето си. Направи ли го, завърта се рулетката за мандати и Росен Плевнелиев отново ще даде възможността за власт първо на ГЕРБ, обясняваха депутатите юристи. Борисов щял пак да представи екип без Цветан Цветанов и с вицета Томислав Дончев и Лиляна Павлова. Да не си прави илюзии, няма да го допуснем, кълняха се на "Позитано" 20. Провокации, стигне ли се дотам, Бойко ще върне мандата, заричаха се ГЕРБери.
План Б за кабинет чертаеха висши социалисти. В него премиер щял на бъде бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев. Той е експерт, доказал управленските си качества като кмет и вицепремиер и регионален министър в кабинета "Сакскобургготски", обясняваха на "Позитано" 20.
Няма да мине, улицата няма да го допусне, категорични бяха политолози. Те бяха убедени, че ако правителството на Орешарски падне, президентът ще поиска всички партии бързо да върнат мандатите, за да има служебен кабинет и нови избори. Дали Плевнелиев отново ще назначи Марин Райков и екипа му, пък гадаеха социолозите. Дипломатът няма да се жертва втори път, твърдяха те, и прогнозираха, че служебен премиер ще е дясната ръка на Плевнелиев - Екатерина Захариева.
Сделка между БСП и ГЕРБ видяха част от чиновниците в държавната администрация. Те твърдяха, че Борисов и Станишев тайно се разбрали да направят програмен кабинет на двете партии без спорни политически фигури, който да работи до май. Дотогава парламентът да промени изборния кодекс и догодина да има вот 2 в 1 - за евродепутати и нов парламент.
Най-екзотичен бе сценарият, изпаднал от поредната анонимка в интернет. Според него известният кадър на бившата ДС ген. Любен Гоцев, идеолог на кръга "Монтерей", посредничил на Бойко Борисов и Ахмед Доган на 8 юни 2013 г. в Неапол. Там тримата измислили скандала с ДАНС, за да провокират протести, да свалят Орешарски и да няма разкрития за далавери на ГЕРБ.