Токът поевтинява с 5 на сто от юли

Най-доброто от печата

18-06-2013, 06:24

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Режат печалбите на ЕРП-тата, увеличават износа

С до 5% може да поевтинее токът за бита и индустрията от 1 юли, съобщи вчера енергийният министър Драгомир Стойнев. Според него това може да се постигне посредством нов модел за определяне на цената. Очаква се днес той да бъде представен на заседанието на ДКЕВР. До края на седмицата пък в парламента ще бъде внесен законопроект, включващ 7 мерки за поевтиняване на тока.
Предвижда се оптимизиране на печалбата на енергийните дружества, включително на електроразпределителните, чрез промяна на нормите на възвръщаемост. Планира се и намаляване на отчетените разходи от всички дружества, които имат участие в крайните цени – производители, преносни предприятия и доставчици на енергия. Освен това ще се търсят възможности за увеличаване на износа. „В момента българската енергетика и икономика нямат възможност да изнасят, защото преди една година бяха взети изключително неправомерни действия, които запушиха българския износ и
страната ни е загубила 1,5 млрд. лв.
обясни Стойнев. Причината износът на ток да е намален била въвеждането на такса от 17,52 евро мегаватчас.
Друга мярка, която ще доведе до по-евтин ток, е намаляване на т.нар. студен резерв. Неговата стойност ще бъде смъкната в резултат на провеждане на търгове между централите по пределна цена, определена от ДКЕВР. Също така няма да се изкупува цялата произведена енергия от т. нар. заводски централи по преференциални цени. Това ще става само след покриване на потребностите на съответния завод. Идеята е така да се намалят разходите на НЕК и съответните крайни цени. Приходите на страната от
продажба на въглеродни емисии
пък ще се използват за намаляване цената на енергията, доставяна от ВЕИ.
„Не е нормално в момента двата блока на АЕЦ „Козлодуй” едва да работят, защото някой е подписал договор, че трябва приоритетно да се изкупува скъпата електроенергия (от ВЕИ – бел. авт.)”, подчерта Стойнев и допълни - „Няма повече такова нещо. Стига с тази политика.” Министърът очаквал предложените мерки за поевтиняване на тока да бъдат подкрепени не само от БСП и ДПС, а и от ГЕРБ и „Атака”.
Стойнев посочи, че докато е министър, сметките, които получават гражданите и фирмите за ток трябва да отговарят на истината, народът да може да ги плаща, а скъпата електроенергия, която се произвежда
от зелените централи, да се изнася
Енергийният министър обясни, че експертите от неговото ведомство и от ДКЕВР са работили денонощно за съставяне на новия модел за определяне цената на тока. Междувременно премиерът Пламен Орешарски обяви, че още във втория ден след встъпването си в длъжност е възложил на министъра на икономиката и енергетиката да се направи въпросната промяна, която трябва да доведе до поевтиняване на тока. „Цената на електроенергията е един от основните приоритети в моята работа, но освен това държа да отбележа – икономиката е срината”, допълни пък Стойнев.
Минималната заплата скача догодина
Има големи възможности за увеличаване на минималната работна заплата догодина, обяви вчера министър-председателят Пламен Орешарски. Той посочи, че предложението за това ще бъде обсъдено от тристранния съвет, който да реши какъв точно да е скокът.
Освен това правителството щяло да насочи още инвестиции в Северозападния регион на страната, който е най-бедният в цяла Европа. Един от вариантите за привличане на бизнеса там бил да се предложат данъчни облекчения, а вторият - да се търсят възможности чрез финансиране по европрограмите. Освен това в следващия програмен период 2014 - 2020 г. е заложено да се изгради скоростната отсечка до Видин, припомни премиерът на участвали в протести в страната граждани, с които се срещна вчера и покани отново на разговор в МС днес. Пред тях той призна: „В днешната ситуация отговорността да се ръководи държавата е един от най-големите рискове. Тук не става въпрос за лични решения. Давам си сметка за рисковете, които съм поел. За съжаление, за последните две седмици се убеждавам, че те са още по-големи, отколкото съм мислил.” Част от организациите на протестиращите прочетоха декларация, с която казват, че не искат оставката на правителството, защото това би означавало абдикиране от отговорност, което вече било направено от предишното правителство. „В сегашната кризисна ситуация страната няма нужда от нови избори”, смятат организациите.