Осем души са ранени при сблъсъци пред централата на "Атака" (обновена в 02,25)

Мисия София

17-06-2013, 20:05

Снимка:

Архив

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

И днес 20 000 гражданите поискаха оставката на кабинета "Орешарски"

Мощни освирквания звучат по софийските улици и днес. Скандиранията "оставка" и "мафия" огласиха антиправителствен протест в столицата тази вечер.

Недоволни граждани се събраха в 18.30 часа пред сградата на Министерския съвет. Още в началото на протеста гражданите бяха категорични, че не ги задоволява отстраняването на Делян Пеевски като председател на ДАНС и искат оставката на целия кабинет.  

Сега тълпата наброяваща 5000 души се отправи към Народното събрание.  Протестиращите бавно се източват по бул. "Цар Освободител".

Спряно е движението на бул. "Г.С. Раковски" при кръстовището с бул. "Цар Освободител" заради колоната недоволни граждани, спряно е движението на тролеите по линия девет.

Първите в колоната вече подминават Военния клуб и наближават НС.

Пълни с хора са вътрешнокварталните улици в посока парламента. Засилено е полицейското присъствие пред Народното събрание, поставени са метални ограждения.

В 19:54 часа - Над 10 000 души вече скандираха пред парламента с искане за оставка на правителството. Поставени са лозунги на протеста върху паметника на Цар Освободител. Хората развяват знамена, надуват свирки и продължават да крещят: "оставка", "мафия", "червени боклуци".

В 20:14 часа - "Орлов мост" беше затворен за движение. Тълпата продължава да пристига от кръстовището на Софийския университет.

В 20:35 часа - Протестиращите в София блокираха движението по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока НДК. Те продължават да скандират "мафия" и "оставка", бият с тъпани и свирят със свирки. Издигнати са плакати с надписи: "Българската прокуратура на пост", "Българската полиция – достойна за уважение".

В същото време на площад "Независимост” до фонтана деца рисуват с тебешири. Има поставени големи листове хартия, на които протестиращите отговарят на няколко въпроса – как искам да се вземат решения, как искам да участвам като гражданин в политиката, какъв искам да бъде депутатът в следващия парламент и какво да се промени в България. Сред надписите са: хората да останат в България, високи доходи, бизнес за всеки, без мафия, повече деца и социална активност."

В 21:00 часа - Недоволните блокираха бул. "Евлоги Георгиев" и бул. "Фритьоф Нансен".

Протестиращите са насядали върху трамвайните линии и много от тях са на Моста на влюбените. Те отново скандират, бият по тъпани.

Докато протестът се придвижваше по бул. "Евлоги Георгиев", се чуха няколко пиратки, но няма пострадали.

В 21:11 часа - Протестът в София се отправи по бул. "Витоша". Тълпата пее химна, но скандиранията продължават. Някои хора от сградите по булеварда развяват български знамена и протестиращите ги аплодираха. Пускаха се пиратки, но бунтовниците освиркаха това деяние.

От СДВР съобщиха, че към този час няма информация за инциденти по време на протеста.   

21:39 часа - Протестиращите освиркват централата на БСП на ул. "Позитано" 20. Участниците в протеста скандираха "оставка”, "червени боклуци” и "кой не скача е червен”, като всички скачаха. Гражданите развяват български знамена и продължават да пеят химна.

Пред централата на БСП има засилено полицейско присъствие.

21:56 часа - В продължение на 10 минути недоволните освиркваха централата на ДПС. Те скандираха "Долу ДПС”, "Волене, излез”, "Волене, идваме”. Протестиращите бяха опънали плакат с образа на Васил Левски.

22:12 часа - Протестиращите хвърлят пластмасови бутилки и димки към централата на партия "Атака” в София. От централата членове и симпатизанти на партията отвръщат със същото. Има много засилено полицейско присъствие в района.

22:43 часа - Напрежението ескалира. Групата на "Атака" хвърля бутилки, пълни с пясък и димки по протестиращите. Една от хвърлените пиратки гръмна в краката на тези от протестиращите.

23:00 часа - Най-малко трима са пострадали при протеста пред централата на "Атака", сред които и момиче. По информация на БНР пострадал е и депутатът от "Атака" Кристиян Димитров.

23:35 часа - Лидерът на "Атака" Волен Сидеров държи реч, обвинявайки демонстрантите, че са провокатори, които провалят разрешения от Общината митинг на "Атака".

На мястото пристигна подсилен кордон от жандармерия. Много от протестиращите вече се разотиват, а напрежението започва да спада.

00:10 часа - Осем души са ранени при сблъсъци пред централата на "Атака". Екипите на Спешна помощ на място са оказали съдействие на седем от пострадалите. Те са с контузии по главата от хвърлени камъни и бутилки. Трима от тях са пострадали пред централата, а други четири при стълкновение между бул. "Дондуков" и ул. "Раковски". Около 200 - 300 души от протестиращите  освиркват и скандират срещу централата на политическата партия. Тук е и цялото ръководство на СДВР и на Охранителна полиция, повечето депутати от "Атака" и лидерът на партията Волен Сидеров.

00:33 часа - Протестиращи подпалиха фланелка с партийно име пред централата на "Атака". Това провокира отсрещната страна, която отново започна да хвърля бутилки пълни с пясък .

01:11 часа - Протестиращите пред централата на "Атака" си тръгват. Движението по бул. "Дондуков" вече е пуснато. Около 200 привърженици на партията на Волен Сидеров обаче остават на място.

02:25 часа - Жандармерията се изтегля, бул. "Дондуков" е напълно отворен за движение, тъй като последните групи протестиращи са се разотишли.