Орешарски обеща намаляване на цената на тока

Енергетиката ще е сред първите неща, който ще разследва новият шеф на ДАНС, съобщи премиерът

В резултат на анализа, направен от експерти за цената на тока, се очертава възможност за намаляване на цената на електроеенергията. Това съобщи премиерът Пламен Орешарски на среща с неправителствени организации в Министерски съвет.

Премиерът посочи, че още втория ден от встъпването в длъжност на правителството е възложил на министъра на икономиката и енергетиката да се изготви модел за намаляване на цената на електроенергията.

Министър Драгомир Стойнев, който присъства на срещата, посочи, че за изготвянето на модела се е работило денонощно. "В момента икономиката ни е срината и не работи", каза Стойнев. Той заяви, че мерките за намаляване на цените на тока,  ще застъпят нечии интереси, но сме положили клетва да работим за народа", каза Стойнев.

От своя страна министър-председателят Пламен Орешарски добави, че енергетиката ще е едино от водещите неща, които ще разследва новият председател на Държавната агенция за национална сигурност.

"Новият ръководител на ДАНС ще трябва да разследва много неща, включително и в енергетиката", обяви Орешарски. По думите му сега има достатъчно разработки, които създават хипотезата, че системата на енергетика не е била ефективна. Ръководителят на ДАНС ще следи и други сектори в икономиката,обясни премиерът.

Орешарски не се е замислял за гражданския контрол на ръководителя на ДАНС, но каза, че един вариант е той да идва в Министерски съвет, да му се задават въпроси и той да прецени каква информация може да даде и каква не.
По отношение на енергетиката Орешарски каза, че е запознат с доклад за съмнение за ефективността на БЕХ. На този етап той няма доклад за работата на БЕХ.

Ася Стоянова, представителка на протестиращите, призова министър-председателят Пламен Орешарски да излезе в 18.30 часа при протестиращите, за да бъде чут. Стоянова каза, че не присъства в списъците за срещата, няма въпроси и само искания и напусна срещата.