Шефът на ДАНС да се избира като тези на ФБР и ЦРУ, искат от "Модерна България"

В открито писмо от движението разясняват детайлно как да стане това


"За да има реален граждански контрол и да се прекратят назначенията, диктувани от задкулисието и олигархията, при избора на нов председател на ДАНС трябва да се приложи модела, по който се избират шефове на ФБР и ЦРУ в САЩ." Това предложи днес гражданското непартийно Движение "Модерна България" в открито писмо до председателя на НС Михаил Миков, до парламентарните ръководства на БСП и ДПС и до премиера Орешарски. Движението прави конкретни предложения за процедура, която да приеме парламентът и предоставя на депутатите като илюстрация стенограми, доклади и видеозаписи от изслушванията в Сената на САЩ на кандидатите за ръководители на американските спецслужби.
Ето и пълния текст на писмото, подписано от един от идеолозите на Движение Модерна България Борислав Цеков:

 

Уважаеми господа,
Начинът, по който се избират и назначават ръководствата на ключови институции в държавата от ваша страна се разминава драстично с поетите от всички вас в предизборния период и при консултациите, предшествали съставянето на кабинета „Орешарски” политически ангажименти за прозрачност и отчетност. Без публични консултации и без публично изслушване беше назначен нов състав на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Така беше избран и председателят на ДАНС – непрозрачно, без публично изслушване. Всичко това предизвика справедливия обществен гняв на много и различни граждански и политически среди, който се изля в масовите протести през последните дни, част от които е и гражданското непартийно Движение "Модерна България".
Обръщаме се към всички вас с категорично настояване да не пристъпвате към избор на нов председател на ДАНС без да е приета нова и прозрачна процедура, която да покаже пред обществото реалните професионални качества и персонален интегритет на съответния кандидат. Предлагаме ви, с оглед необходимостта от въвеждане на реални механизми за граждански и парламентарен контрол, да се приложи процедура, аналогична с начина, по който се правят назначенията на ръководителите на специалните служби в развитите демокрации и по-конкретно в САЩ. Както е добре известно, ръководителите на ФБР, ЦРУ и Директорът на националното разузнаване на САЩ се назначават от президента след публично изслушване на номинираните кандидати в сенатска комисия в открито заседание. Тези изслушвания не са формализъм и има достатъчно примери за оттегляне на