Протестите са категорични, политиците трябва да променят подхода

Назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е "рекорд на задкулисието", смята Плевнелиев

За пореден път българските граждани показаха своята силна демократична култура и ще го кажа много ясно – любов към родината. Те дават пример на политиците, дават пример и им подават ръка. Това каза президентът Росен Плевнелиев по повод протестите от последните дни.
 
"Тези протести са много категорични. Те имат своята ясна причина и политиците е крайно време наистина да променят подхода", заяви държавният глава. "Това назначение беше според мен своеобразен рекорд в годините на прехода. Рекорд на политика на задкулисието", каза той за назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС. "Не трябва да се допускат от тук нататък подобни стъпки."

Росен Плевнелиев обяви, че на Консултативния съвет по национална сигурност в четвъртък, освен реформата в сектор сигурност, ще бъдат разгледани и мерките, които парламентарно представените политически сили ще предприемат във връзка с политическата криза.
 
Президентът поясни, че очаква от парламентарно представените политически сили до четвъртък - да консолидират позиции и да дойдат с ясни позиции в президентството. "Ще има ли оставки, на кого, няма ли да има."

Припомняме, че назначаването на сочения за медиен магнат Делян Пеевски за шеф на ДАНС предизвика многохилядни протести. Те продължиха въпреки заявката на Пеевски, че е готов да се откаже от поста. От негодувание срещу назначението те прераснаха в искания за оставка на правителството. Очаква се демонстрациите да продължат и днес.