5% по-нисък ток е реалистично, смята Стойнев

Енергийният министър смята, че формирането на цената за крайния потребител трябва да се промени

Не е нормално в момента двата блока на АЕЦ Козлодуй едва да работят, защото някой е подписал договор, че трябва приоритетно да се изкупува скъпата електроенергия. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. "Няма повече такова нещо. Стига на тази политика. Трябва да кажем стоп и отново да спечелим доверието на българските граждани", допълни той.

По думи на енергийния министър 5% намаляване в цената на електроенергията е реалистично.

Стойнев заяви, че оттук нататък, докато той е министър на икономиката и енергетиката, е необходимо да има сметки – такива, които отговарят на истината, които са достъпни за българските граждани и най-вече "тази скъпа електроенергия" е възможно да бъде изнасяна.

"Защо не се изнася тази енергия, защо трябва българският народ да понася тази енергия”, попита риторично министърът. "Вие разбирате ли, че в момента някой е подписал дългосрочни договори и най-скъпата електроенергия се изкупува приоритетно? Защо не се изкупува примерно електроенергията приоритетно от АЕЦ "Козлодуй", от ТЕЦ 2, които са държавни, които са построени с парите на българския народ, а се изкупува електроенергията от ВЕИ-тата и от заводските централи? Тези договори са законни. Проблемът е, че те са в ущърб на българското общество и моята воля е начинът на формиране на цената за крайния потребител да бъде променен", заяви той.

"Цената на електроенергията е един от основните приоритети в моята работа, но освен това държа да отбележа – икономиката е срината", каза той.
Стойнев отбеляза, че в икономическата зона ще бъдат открити нови работни места.