Номинацията на Пеевски е била самономинация, твърди Янаки Стоилов

Социалистът не иска оставката на Станишев, но твърди, че БСП има нужда от промяна

Номинацията на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС е била самономинация.Това каза в ефира на bTV депутатът от БСП Янаки Стоилов.

"Това е било самономинация на предложения. Допускам, че това е била такава инициатива, която е срещнала одобрение с аргументацията за решимостта,” коментира народният представител, който не гласува в подкрепа на предложението. Той определи поведението си след гласуването в петък като опит да бъде защитено достойнството на парламентарната група на левицата, "на която се наложи да приеме предложението на премиера”.

По думите му, за председателския пост на ДАНС са необходими аналитични качества – способност за предвиждане на събитията и решимост. "Каквото и да е мислено за възможностите на този човек, той съсредоточава политическа, медийна и корпоративна власт – да получи и достъп до още информация начело на такава служба", заяви Стоилов. Той нарече грешка не само издигането на кандидатурата, но и обвързването й с евентуално падане на правителството.

Камен Костадинов от ДПС посочи вчера, че от партията са се съгласили с предложението, но инициативата за номиниране на Делян Пеевски не е произлязла от тях.

"В подобни ситуации защитата на достойнството и честта трябва да бъдат приоритет," категоричен е Янаки Стоилов и декларира, че той самият, парламентарната група и партия БСП подкрепят правителството на Пламен Орешарски. "Ние не сме тези, които ще отслабим възможностите на правителството да действа," подчерта депутатът.

Янаки Стоилов каза още, че не желае оставката на лидера на БСП Сергей Станишев, но смята, че партията има нужда от промяна.

Протестите той определи като такива, в които "още не са излезли най-бедните и ощетените".

"И февруарските протести започнаха по единия начин и преминаха в другия," допълни Стоилов и посочи необходимостта правителството да предложи нов пакет от спешни социални мерки.

Според него трябва да се направи спешна ревизия на държавните пари в търговските банки, за собствеността на електронните медии. "Хората трябва да знаят кой ги управлява. Нещата не трябва да бъдат само научавани, а да бъдат предприети съответни мерки."

"Силните протести срещу управлението са протести срещу начина, по който България се управлява през последните години. Силното недоволство към всички партии може да стабилизира правителството. При нови избори държавата ще бъде управлявана от същите. След Арабската пролет, следва горещо Балканско лято," прогнозира Янаки Стоилов с препратка и към събитията в Турция.