Благоевградчани на протест срещу областния управител

Региони

17-06-2013, 09:36

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Муса Палев влезе с полицейски кордон

Десетки граждани на Благоевград са окупирали сградата на Областната управа срещу назначаването на Муса Палев като областен управител на Благоевградска област.

Те са обградили сградата, за да не допуснат на Палев до сградата. В палатковия лагер, разпънат вчера пред сградата на Областна администрация в Благоевград, са пренощували около осем души, които се заканиха да продължат да дежурят на смени.

Людмила Манова, един от организаторите на протестните действия в Пиринско, увери всички присъстващи, че протестът е изцяло граждански и всеки може да се присъедини и да изрази позицията си. Към момента в протестните действия се присъединиха още граждани. В момента са се събрали над 100 души.

Протестиращите скандират "Долу ДПС" и пеят националния химн.

Под полицейски кордон, освирквания и скандиране "Оставка" и "Долу ДПС" на около 100 протестиращи, новият областен управител на Благоевградска област Муса Палев в 9,12 часа влезе в кабинета си.

Още от 7 часа сутринта новият губернатор бе очакван пред сградата на областната управа от черешово топче и агитка граждани.

Малко преди 9 часа се пусна слух, че Муса Палев е при премиера Пламен Орешарски за инструктаж, десетина минути по-късно, бе казано, че новият областен управител пристига в Гоце Делчев с пет автобуса поддръжници. Това наелектризира очакващите го протестиращи, които плътно обградиха сградата на областната управа. Към десетината полицаи, които дежуриха пред сградата от 7 часа сутринта, се присъединиха още 50 униформени, сред които и Групата за борба с масови безредици.

Десет минути след 9 часа се появиха, слизайки от два джипа, новият областен управител, придружаван от депутата Алиосман Имамов и директора на ОД на МВР комисар Георги Костов. Полицаите осигуриха кордон от 15 метра, за да влезе новият областен управител до вратата, пред която бе опънат синджир, за да удържа протестиращите.

Група полицаи като таран поведоха напред областния управител, който бе блъскан, ритан и освиркван. Той се отбраняваше с вдигнати ръце над главата, изтръгна се и тичешком влезе в сградата на областната управа. Отвън ехтяха скандирания "Оставка!".

В кабинета си Муса Палев бе посрещнат от временно изпълняващия длъжността областен управител Бисер Михайлов. Той прочете решението на Министерски съвет и му пожела по време на управлението му да няма бедствия, аварии и катастрофи. "Ще работя за всички български граждани. Тези, които ме освиркаха, тези, които ги организираха и тези, които ме избраха. Аз не съм нарушил нито един български закон, съжалявам, че стъпих по този начин в длъжност", каза при приемането на поста Муса Палев.