Орешарски започва да търси следващия шеф на ДАНС

Днес започват консултациите

Заради протестите срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС премиерът Пламен Орешарски ще се срещне с представители на гражданските организации отново.

Министър-председателят е поканил подписалите се в петицията срещу Пеевски на среща днес, като след три дни протести срещу назначаването на депутата от ДПС за председател на ДАНС самият Орешарски го определи като „обществено неприемлива фигура". Премиерът пое ангажимент, че за новата кандидатура за поста ще търси широко обществено съгласие.

Още в петък, когато Делян Пеевски бе избран за председател на ДАНС, представителите на гражданските организации, които имаха среща с премиера, се разделиха на две - едните напуснаха разговорите веднага, за да не легитимират назначението: "Влезнахме, за да кажем, че сме възмутени от избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и напуснахме тази "седенка". Това е поредната гавра с българските граждани. Няма как да присъстваме на такова нещо.

Други пък останаха в разговорите с мотива: "Българските граждани не се хранят с Делян Пеевски, не го вадят него от хладилника и не плащат с него сметките си към монополите. Ние тук сме се събрали за конструктивни разговори, от които да произлязат работещи решения, а не да обсъждаме някои, наистина доста смущаващи назначения".

Министър-председателят заяви категорично, че няма да подаде оставка, защото това е "лесно лично решение, но крайно безотговорно заради опасност от дестабилизация на страната".