Кръводарителите в България се увеличават

Общество

16-06-2013, 16:05

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Несебърлия рекордьор по кръводаряване - над 80 пъти

Стойностите за страната са по-високи в сравнение с предишните години

По последни данни кръводарителите за 2012 година са 22,8 на 1000. Това е стойност, която е по-голяма в сравнение с предишните години, заяви в интервю проф. д-р Фани Мартинова, и.д. директор на Национален център по трансфузионна хематология.

 

„Ние сме пред такива страни като Полша, Белгия, Македония, Босна и Херцеговина, но не сме стигнали до средната стойност за европейските страни – около 30 на 1000. Така че - имаме проблеми със снабдяването на кръв, т.е. количеството на кръвта не е достатъчно. Освен това, годишно нуждите от кръв се увеличават с около 10% поради факта, че вече се налага кръвопреливане при трансплантации, при сърдечни операции, при спешните случаи – всичкия този сериозен травматизъм, който се наблюдава у нас през последните години. В цялата страна се увеличи броят на клиниките по кардиохирургия. Нуждите от кръв са налице”, посочи проф. д-р Мартинова.

 

В същото време се е увеличила и дейността по промотиране и организиране на кръводаряванията, както и набирането на нови кръводарители. Само за миналата година броят на кръводаряванията са с около 2500 повече от предишните години.

 

„Най-радостното е, че има кръводарители сред учениците над 18-годишна възраст“, коментира още проф. д-р Мартинова. “Работата сред младите е изключително голяма. Най-вече е увеличен броят на кръводарителите на възраст между 35 и 45 години. Това е нашата надежда за възможности за увеличаване на кръводаряванията и още повече кръводаряванията да не бъдат само кампанийни под някакво определено мото, а да се работи непрекъснато за това. Подвижни екипи да ходят на място по предварително договаряне с различни банки, министерства, медии, организации и предприятия, на които да не се нарушава обичайният ритъм на работа, а на място да се извършва кръводаряване”.