Гарантирано по-слаби и със стегната кожа с метаболитна диета

Животът

16-06-2013, 06:10

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Виж кои храни са разрешени

Това е система за диетично хранене, на първо място се грижи за кожата и за външния вид на отслабващия, а като бонус той получава по-стегнато и стройно тяло.Освен това сметаболитната диета могат да се преодолеят наследствените фактори и да се предпазим от болести, които носим в гените си. Ако се храним правилно, няма да ги предадем и на бъдещите си деца, защото дадени храни могат да задействат гените, които спират заболяванията. Те са способни и да изключат гените, които предизвикват ускорено остаряване, напълняване, бръчки и болести като диабет и атеросклероза.

Какви храни са разрешени в Метаболитната диета

Разрешено е консумирането на:
Орехи, необработени. Селъри, цветно зеле, авокадо, боб и леща, червени чушки, броколи, брюскселско зеле, магданоз, краставици, копър, зеле, патладжан, зелена салата, чесън, джинджифил, гъби, лук, зехтин, маслини, тиква, репички, зелен лук, грах, домати, тиквички.

Ябълки, къпини, боровинки, пъпеш, грейпфрут, киви, лимони, нектарини, праскови, круши, сливи, малини. Пилешко, пуешко, яйчни белтъци. Извара с ниско съдържание на мазнини, обезмаслено мляко - кисело и прясно, свежо сирене, пармезан, заквасена сметана. Морски дарове и риба. Овесена каша. Чай (особено зелен и черен).

Вариантите на Метаболитната диета

Метаболитната диета е в два варианта: тридневен и дългосрочен, който продължава 28 дни.

Тридневната диета ни позволява без да изпадаме в крайни лишения да подобрим за кратко време както състоянието на кожата, така и на тялото си.

Тя изглежда така:
Сутрин със ставането се пие една чаша минерална вода.
Закуска: 150 грама сьомга; половин порция овесени ядки с обезмаслено мляко, парче пъпеш и шепа ягоди и още една чаша вода.
Обяд: 250 грама сьомга, или същото количество консервирани сардини; салата от маруля с лимонов сок и зехтин; пъпеш, ягоди и минерална вода.
Вечерята не се различава от обяда, но вместо риба може да се хапне пилешко филе на скара, зелена ябълка и орехови ядки. Пие се вода или зелен чай.

Не е задължително салатата винаги да е зелена, може да я замените с краставици, домати, чушки, но задължително трябва да е подправена с лимон и зехтин. И плодовете може избирате от листа с разрешените.

28-дневната диета също е разнообразна и не сте застрашени от нещо като "вода, ябълка, варено яйце".

За закуска се предлага доста богат избор: може да бъде сьомга приготвена на грил, обезмаслено кисело мляко, омлет от белтъци или овесени трици, към всичко това може да добавите порция плодове по избор.

Обядът и вечерята дават още повече възможности: запечена или сварена на пара сьомга, риба тон, пилешко филе, сардини със зехтин, пуешки котлет или скариди и октопод. Към всичко това върви салата и голяма порция плодове. 

Ето и примерен вариант за обяд или вечеря:

2 парчета пушено пуешко, шепа черни и зелени маслини, няколко стръка селъри;
15 грама бадеми, ябълка, късче шунка;
100 грама скариди, голямо парче пъпеш, 15 грама бадеми;
Половин филе от пиле, ябълка, орехови ядки. 

Балансиране на храните с Метаболитната диета

 

Диетата е построена на разумния принцип на равновесие: във всеки прием на храна трябва да се съдържат белтъчини с ниско съдържание на протеини, въглехидрати (от пловоде и зеленчуци) и мастни киселини - за предпочитана е да се набавят от зехтин и сурови ядки.

Въобще списъкът на разрешените продукти радва окото със своето разнообразие: обезмаслено мляко и извара, зеленчуци, пилешко филе и тофу, рибни продукти и особено сьомга, защото съдържа много Омега 3 . И тук като при всяка диета не се препоръчва употребата на - сладкиши, алкохол, майонеза, масло, тестени изделия и газирани напитки. Докторът забранява и царевицата, бананите, макарони, картофи и ориз.

Сред плодовете най-предпочитани са: боровинки, ягоди, малини, пъпеш, ябълки и круши. Най-добрата защита за кожата, според доктор Перикон, дават авокадото, червените чушки, доматите, тиквата и спанакът. В тях се съдържа най-голямо количество от витамините необходими на кожата.

Що се отнася до течностите - трябва да се пие много, но основно минерална вода и зелен чай. Кафето не е за препоръчване, но който не може да се разледи с него - една малка чашка сутрин е позволена. Който реши да спазва диетата трябва да се откаже от всякакви газирани напитки и натурални сокове./zajenata.bg