Орешарски ще предложи нов председател на ДАНС

Премиерът прие заявлението на Пеевски за оттегляне от поста му

Приемам заявлението на господин Делян Пеевски да се оттегли от поста председател на ДАНС, което бе съгласувано с мен и ръководителите на политическите партии БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан като проява на отговорност и зрялост в създалата се ситуация.

Това се казва в изявление на премиера Пламен Орешарски, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Получих уверение на ръководителите на парламентарните групи, които подкрепят правителството, че ще инициират отмяна на решението на парламента за председател на ДАНС. Това отваря пред мен възможност да предложа нова кандидатура след консултации", казва още в изявлението си министър-председателят.

Вчера Пламен Орешарски предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС. Парламентът гласува и одобри кандидатурата му. Последва масово недоволство и десетки хиляди граждани излязоха на протест пред Министерски съвет. Президентът Плевнелиев заяви, че доверието му към кабинета "Орешарски" е изчерпано и настоя НС да преразгледа решението за избора на Пеевски като председател на ДАНС.

Днес, сле до-малко от 12 часа след протестите, Делян Пеевски се оттегли от ръководния пост в ДАНС. В открито писмо до медиите той обясни причините за оставката. В него се казва, че Пеевски е приел да изпълнява отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата. "Пак в тяхно име съм готов да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени Решението за избирането ми. Този акт е израз на общата отговорност – моята, на премиера Пламен Орешарски и на председателите на БСП и ДПС г-н Сергей Станишев и г-н Лютви Местан", се казва в писмото.