Борислав Цеков: Пеевски трябва да подаде оставка

"Той вече не може да се върне в Народното събрание", заяви идеологът на "Модерна България"

Г-н Пеевски трябва да подаде оставка, парламентът не може да си "отмени избора" след като е встъпил в длъжност, нито пък Пеевски може да се върне като депутат.

Това заяви един от идеолозите на Движение "Модерна България" Борислав Цеков, който е и президент за България на Световната асоциация на юристите със седалище Вашингтон. Това стана по повод писмото на Делян Пеевски, че е готов да приеме решение на НС за отмяна на избора му за шеф на ДАНС.

"Скандалът с назначението на Пеевски за председател на ДАНС, който отприщи масово гражданско недоволство не приключва с неговото открито писмо. За съжаление с това писмо  той не подава оставка. От него се остава с впечатление, че се търсят маневри, за да се оттегли от ДАНС, но да се върне в НС като народен представител. Затова очевидно той "изразява готовност" да приеме решение на Народното събрание за "отмяна" на избора. Трябва да се подчертае много дебело, че това е юридически невъзможно", заяви Цеков.

Той подчерта, че Пеевски вече е встъпил в длъжност.

"След избирането му с гласовете на народните представители, той положи и изискуемата по закон клетва. Положи я пред очите на цяла България.  Подписването на клетвения лист има само удостоверителна стойност. Понятие "акт за встъпване в длъжност", което употребява г-н Пеевски в писмото си и за който твърди, че не бил подписал, не съществува в този случай."

Цеков обявни, че с полагането на клетвата Пеевски вече е действащ председател на спецслужбата и с този акт неговият мандат на депутат е окончателно прекратен.

Според Борислав Цеков няма никакви правни възможности за "оттегляне на оставка" или други подобни еквилибристики. Нито пък има значение, че оставката не е гласувана от НС.

"Веднъж встъпил в длъжност с полагането на клетва, председателят на ДАНС, който и да е той можеда бъде сменен само при наличие на изрично предвидените в закона основания за предсрочно прекратяване на мандата. Парламентът не може просто да "отмени" избора. Затова единственият път за г-н Пеевски е да подаде оставка. Ако не го направи незабавно, политическата криза ще се задълбочи. А ако носещите политическата отговорност за този скандален избор се опитат чрез заобикаляне на закона и Конституцията да запазят депутатския му мандат, не само ще взривят недоволството на демократичната общественост, но и могат да тласнат страната в реална конституционна криза", заяви Борислав Цеков.