ДСБ подкрепят протестите и ще участват активно в тях

Видяхме, че в България има гражданско общество, заяви Радан Кънев

За нас това е преди всичко един арогантен знак за превземането на българската държава и на българските институции от мафията. Това каза Радан Кънев от ДСБ по повод избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Според ДСБ "този арогантен знак беше правилно разчетен от българските граждани като обявяване на война от мафията на гражданите". " Вчера видяхме, че в България има гражданско общество. Има десетки хиляди, които са готови да излязат на протест не с материални искания, а зад голяма кауза, а именно отделянето на държавата от мафията, възстановяването на правовата държава в България", продължи Кънев.

ДСБ категорично подкрепят протестите и ще участват активно с всички сили в тях.

"Като оттук нататък най-малката им цел може бъде оставката на Пламен Орешарски", категоричен е Радан Кънев. Той посочи, че това може да бъде единствено средство за постигане на голямата кауза - разделяне на държавата от мафията. Той посочи, че Орешарски е поел лична отговорност за избора на Пеевски и "сега той трябва да поеме своята лична отговорност, която е неговата оставка".

Петър Москов посочи, че има две истини. Първата е, че Пеевски не може да бъде председател на ДАНС. "Това е възмутително, това е обида, това е ченгеджийски шамар, на който цивилната част на обществото трябва да отвърне с шамар", каза той. Втората истина според Москов е, че ГЕРБ не могат да бъдат част от това гражданско възмущение. "Защото в последните 4 години, в желанието си да овладеят цялата власт, целите финанси и цялото общество, ГЕРБ отгледаха този Франкенщайн", твърди  той.

За тях представителството в парламента не е легитимното, защото хората са гласували за програми, които нямат нищо общо с това, което се случва в НС в момента.

Светослав Малинов посочи, че има два пътя - първият е през Конституционния съд, който е продължителен и тежък. Според тях са нарушени принципите на правовата държава. Вторият е към европейските институции и тези на НАТО. Той също е дълъг, каза Малинов, но за бърза реакция може да се потърсят техните посланици.

ДСБ ще инициират срещи и представят всички свои аргументи през седмицата, която предстои. Кънев отрече да се готви нова дясна формация между СДС, ДСБ и Кунева.