Миков: Няма реваншизъм в 42-то Народно събрание

Политика

15-06-2013, 11:36

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Председателят на НС ще се опита "всячески парламентът и парламентаризмът да имат своя авторитет"

Народното събрание работи в съответствие с конституцията, включително по отношение на кворума. Парламентът има своята представителност, която черпи от изборите. Това каза председателят на 42-то НС Михаил Миков пред Нова телевизия.

Миков е убеден, че заявката на ГЕРБ за предсрочни избори не е причина да се промени дневният ред на НС. Освен това той твърди, че в първите дни на 42-то Народно събрание няма реваншизъм.

"Ще се опитам всячески парламентът и парламентаризмът да имат своя авторитет" обеща парламентарният шеф. "Но това в голяма степен зависи от народния представител, от неговата отговорност, неговата компетентност."

Миков каза, че депутатите ще излизат във ваканция, особено след като са започнали активна работа още от първите дни на мандата си. "Това, че ще спят в парламента, не означава, че са ефективни", коментира той.

Правилникът в момента предвижда при три последователни или пет неизвинени отсъствия да се удържа две трети от възнаграждението. Според Миков това е тежка санкция и в бъдеще ще се мисли за нейната корекция. Равната отдалеченост, справедливостта в отношението и точното прилагане на правилника смята за своя отговорност председателят на 42-то НС.

Субсидиите са за партиите и се определят от гласовете, които тези партии са получили. Но въпроса за политическото номадство е много по-голям, коментира още Миков. "Мандатът е срокът, в рамките на който народът дава своята оценка. Свободният мандат обаче е постижение на демокрацията и не бива от отделните случаи на търговия с народен представител да се прави извод за самия него".

Михаил Миков не пожела да коментира решения, взимани в рамките на политическото ръководство на БСП и на ДПС. Той призова "да уважаваме конституцията и демокрацията".