Завъртяха сценарий с мутри и погроми

Най-доброто от печата

15-06-2013, 07:36

Снимка:

Виктор Леви

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Провокация, забранил съм на моите да участват в митинги, заяви Борисов

Сценарий за дестабилизация на страната с мутри и погроми се въртеше цял ден вчера в парламента и партийните централи. БСП и ГЕРБ си отправяха взаимни обвинения. В ход е план за дестабилизацията на държавата, подготвят се серия антиправителствени протести, зад които стоят криминални структури, икономически кръгове и ГЕРБ. Това разказали премиерът Пламен Орешарски и соцлидерът Сергей Станишев пред депутатите на БСП в 8,30 ч вчера сутринта. Позовали се на оперативна информация до тях. Предната вечер социалистите получили есемеси да се явят на заседание на групата половин час преди пленарната сесия. Орешарски влязъл с папка, представил номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и поискал подкрепа, за да не се задейства планът на ГЕРБ. Така той и Станишев мотивирали цялата реформа в спецслужбите - от преминаването на ГДБОП в ДАНС до избора на нов шеф с твърда ръка, разказаха присъствали. Орешарски обяснил, че номинацията на Делян Пеевски е съгласувана с партньорските спецслужби.
Партийната дискусия забави пленарното заседание с 20 минути. Неколцина депутати, сред които Георги Кадиев, Янаки Стоилов и Стефан Данаилов, изразили несъгласие и поставили куп въпроси, разказаха соцдепутати. Орешарски и Станишев обаче били категорични, че ако решението не бъде подкрепено, кабинетът може да падне. С гласуване ПГ на БСП решила да каже "да" в залата на Пеевски.
Днес Народното събрание трябва да направи важен избор, който засяга националната сигурност, заяви Станишев в пленарна зала, след като Орешарски официално обяви номинацията на Пеевски. "Обещах, че ще подкрепя всяко предложение на кабинета "Орешарски", което е разумно за държавата", каза още соцлидерът.
Кандидатурата на Делян Пеевски надделя с това, че специалистът не е вътре в системата, а търсехме умишлено външен специалист, за да може да се преструктурират някои активности, мотивира решението си премиерът. Той посочи, че първите задачи на новия шеф на ДАНС са възстановяване на държавността и пресичане на контрабандни канали. Орешарски съобщи, че предлага и структурна промяна в правителството - МВР шефът Цветлин Йовчев да стане вицепремиер. Гласуването в парламента ще е следващата седмица.
Делян Пеевски стана шеф на ДАНС със 116 гласа от БСП и ДПС. 87 ГЕРБери бяха против. Останалите 10 не участваха във вота. Сред тях бяха лидерът им Бойко Борисов и Делян Добрев. Борисов пасува, въпреки че бе на работа в парламента, регистрира се в залата и коментира избора в кулоарите. Трима червени - Георги Кадиев, Младен Червеняков и Янаки Стоилов, обявиха, че са несъгласни и също не натиснаха копчето, колегата им Емил Костадинов се въздържа. "Атака" не се включи в гласуването.
ГЕРБ напусна залата още с обявяването на номинацията на Пеевски. При гласуването обаче хората на Борисов се върнаха в залата и поискаха повторен вот, защото времето не им стигнало да натиснат копчетата. Така Пеевски бе избран два пъти. Първия път той бе подкрепен от 114 депутати - 78 от БСП и 36 от ДПС. Против бяха 10 депутати - трима националисти, шестима от ГЕРБ и един от БСП. Един червен се въздържа.
Искаме предсрочни избори и свикване на ВНС, скочи след вота Цветан Цветанов. И се обърна към червените: "Залагате протести. Българските избиратели няма да ви простят това". Минути по-късно Фейсбук се напълни с призиви за протести на жълтите павета. Над 25 000 се включиха в онлайн групата. Забранил съм на членовете на ГЕРБ да участват, контрира Бойко Борисов. Той допълни, че не може до отговаря какво ще направят един милион българи, гласували за партията му, но със заповедта си иска да спре провокации. В същото време ГЕРБери обясняваха, че БСП тенденциозно ги набеждава за подготвянето на масови протести. Подробности за черния сценарий разказал на второ заседание на БСП групата Станишев привечер. Той събрал отново депутатите си, за да "даде отговори на недоволните и въздържалите се от гласуване". На заседанието станало ясно, че ключови фигури от ГЕРБ са се срещали с шефове на съсловни организации и собственици на фирми. Офертата за масовите бунтове била 20 лева на човек плюс храна и транспорт. На 13 юни вечерта във Враца пък лично Цветанов се е срещнал с шефове на мутренски организации, за да договарят бунтовете. Соцдепутати казвали, че от цялата страна пристигат сигнали как фигури от подземния свят били вербувани от ГЕРБ за организиране на протести. Недоволните червени депутати промениха позицията си и заявиха, че приемат Пеевски. Благоевградската организация на БСП обаче поиска официално преразглеждане на решението за нов шеф на ДАНС и специален пленум на БСП.