Деца се друсат за шестици

Най-доброто от печата

15-06-2013, 07:27

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Вземали наркотици, за да помнят по-добре урока

Български гимназисти вземат наркотици, за да изкарат по-високи оценки в училище. 7,2 на сто от учениците са на мнение, че дрогата им помага за по-добро запаметяване на учебния материал. Това сочат данни от проучване на национална  кампания срещу наркотиците No drugs, която се осъществява с подкрепата на министерството на образованието.

 

„Болшинството от учениците, отговорили утвърдително на този въпрос, са от столични гимназии. Наистина има тийнейджъри, които  употребяват наркотични вещества с идеята, че те ще им стимулират паметта”, разказа психологът Елена Тачева, която лекува наркозависими. Тя допълни, че учениците подценяват вредата от марихуана и че всички наркомани са започнали именно с пушене на джоинт.

 

В резултат на това всеки втори гимназист е употребявал трева, а всеки четвърти я смята за безобидна, сочат още данни от изследването.

 

7,4 на сто от всички анкетирани признават, че биха употребили наркотик, ако им го предложи приятел, а само 3,2 на сто от запитаните предпочитат да посещават заведения, където се предлага дрога.

 

Притеснително е и че все повече пада възрастта, в която ученици минават на твърди наркотици. „Има случаи на 8-9-годишни деца, които минават на хероин. Обикновено те са ученици от проблемни семейства, наркодилърите ги откриват и ги примамват, след което

 правят от тях пласьори, разказа още Елена Тачева. Подобна е историята на бившия наркозависим Методи от Перник, който опитал дрогата на  9 години.

 

„15 години съм употребявал наркотици. Пробвах като малък, започнах с трева, пробвал съм и хероин, но основно бях на амфетамини”, това разказа самият Методи вчера пред учениците от Втора английска гимназия.

 

Той допълни, че в тийнейджърските си години станал и пласьор и така изкарвал парите, с които си купувал дрога. Заедно с Методи бяха поканени още петима бивши наркомани, които са решили да се лекуват и в момента се опитват да водят нормален живот.

 

Повечето  от тях работят, а на един от тях скоро му предстои да стане татко. Те разказаха личните си истории и отговаряха на въпросите на гимназистите от Втора английска гимназия.

 

Идеята за организиране на кампанията срещу наркотиците е на Мис България 2012 Габриела Василева.