Олигархията смаза демокрацията!

Най-доброто от печата

15-06-2013, 07:21

Снимка:

Борислав Николов

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС е най-вонящата сделка на века, която вкара държавата в сценарий по Оруел

Шок! Най-тежките ни кошмари се сбъднаха. България вече не е демократична парламентарна република. След избора на Делян Пеевски за председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), след най-вонящата сделка на века, България е с олигархично държавно устройство. Въпрос на формалност е да се запише в конституцията.

Така нареченият парламент вече не е баланс от демократично избрани партии от мнозинството избиратели, а разбойническа сбирка от малцинствени представители на олигархични кръгове.

 

Няма партии, няма политическо представителство, няма демократични принципи.

В нормални условия народните представители изпълняват волята на суверена, тоест гражданите. Суверенът намира за скандално издигането на каквито и да било постове, а още повече на най-ключовите, компрометирани личности с неизяснено откъм Наказателния кодекс минало, замесени в непочтен бизнес и с репутация на подставени лица. Хора, които не могат да вържат три изречения, с дипломи от емблематичния Юридически факултет на югозапад от София и със стаж от няколко месеца. Взривяването на социалните мрежи в мига, когато бе оповестена новината, е само едно от доказателствата за тази нетърпимост. Новата "народна" власт обаче не се интересува от това. Нещо повече - трябва или да си много глупав, или много нагъл, за да направиш подобно абсурдно кадрово предложение. Още по-глупав или още по-нагъл трябва да си, за да излезеш да го защитаваш с плам от парламентарната трибуна.

Демокрацията удари дъното на 24-тата година от установяването си и вече трагичната реалност е авторитарна власт и битка на престъпни кръгове по върховете на държавното управление. От вчера почтеността и правилата са изхвърлени окончателно от политическия живот, а скандалната липса на опозиция сред народните представители вещае развитие, което никой не е очаквал, че е възможно през 2013 г.

 

2013 година ли? Та това си е отново 1984-та! Да са ни честити новият председател на ДАНС и скроеният по неговите нестандартни мерки нов закон за ДАНС, в който теренът за избора му беше разчистен предвидливо и подмолно, а правомощията му - разширени до максимум и неподлежащи на никакъв контрол. Политическата полиция, която за жалост не е оксиморон и която вече не подлежи на съмнение, че ни очаква, вече ни диша във врата. Кой може да прогнозира какво ще се случи, когато се развърти новият председател, на чието подчинение е целият репресивен апарат на ДАНС и бившата Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) с всичките им правомощия да следят, арестуват, подслушват, разследват?

Каква ще е съдбата на гражданските права? Първобитната бруталност, с която се случи всичко само за няколко дни, подсказва, че новите силни на деня едва ли са наясно със значението на "гражданско общество" и "демократични правила". Освен ако Лютви Местан не извади някое свое екзотично тълкувание, той е специалистът по семантиката и граматиката в този парламент.

Колкото до новата мегаагенция за национална сигурност, сигурност наистина има и тя е, че националният интерес ще е заврян в миша дупка, а интересът на шепата кукловоди в кукления театър,  който гледаме онемели, ще е чудесно защитен. Парите на държавата отново ще са в правилната банка. Обществените поръчки ще се печелят все така от "правилните" хора. Монополите ще са в "надеждни" ръце. Няма проблеми, народът е търпелив, а когато се бунтува, не знае какво точно иска и винаги, ама абсолютно винаги е разединен. Гаранция от времето на турското робство! Разполагаме и с прекрасно отгледани щастливи прасета. Камионите с тях могат вече да тръгват към сградата на ДАНС, за да декларират подкрепа.

Очертава се розово и простичко бъдеще. Образованието ще се сведе до овладяване на семплия речников състав на новия шеф, а уменията - до скромния му трудов стаж от половин година. Така де, кому е нужно да учи повече, за да оглави най-отговорната институция в държавата? Малкото останал почтен бизнес ще трябва да се преориентира в новата феодална обстановка и да се цани за крепостен селянин на новия владетелски кръг.

По едно щастливо стечение на обстоятелствата шеф във столичното следствие вече е верен приятел и колега на изпечения, доскоро следовател, Пеевски. Хармонията в бъдещите им действия се надушва във въздуха. Чакат ни зрелищни акции като от холивудски филми - "на колене", "абсолютни престъпници" и т.н. Вероятно най-напред бумерангът ще се върне при ГЕРБ, но след това ще се насочи към всички неудобни и непокорни.

Сега ще дойде моментът да разберем Цветан Цветанов ли покани Пеевски в кабинета си, Сотир Цацаров ли го заведе там,