Най-младият депутат бил в 7-и клас, когато лидерът му създал "Атака

Най-доброто от печата

15-06-2013, 07:17

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Аз съм по-малък от тях, но те наистина се държат като 6-и Г- клас, иронизира младежът колегите си

Кристиян Димитров е най-младият депутат в новия парламент. Когато на 10 юли 1990 г. бе учредено Седмото Великото народно събрание, той все още не е бил роден. На бял свят се появява на 10 декември 1991 г. А когато през 2005 г. Волен Сидеров създава "Атака", Кристиян е бил ученик в 7 клас.

Днес той е едър младеж, който все още не може да свикне нито със задължителния строг костюм, нито с вниманието и шума около него.

Колегата му Илиан Тодоров, с когото заедно вършаха из Благоевградско по време на предизборната кампания, бе пределно лаконичен: "Кристиян е тих, скромен, много интелигентен за възрастта си и силно устойчив на стрес."

Устойчивостта на стрес се оказва от изключително значение за израстването на бъдещия депутат. Нали ги знаете хората от Пиринския край, широки души и сърца, но доста импулсивни, пояснява Тодоров, който е по-голям с цели 11 г. от Кристиян, макар да е само на 33. 

При някои от срещите споровете се разгорещявали, минавали в друга тоналност,  но бъдещият депутат дори не трепвал. Кристиян не казва дали се е стигало до ръкопашни схватки като пред джамията "Баня башъ", но въображението ни може да си го позволи. Винаги успявал да запази самообладание, независимо от тона на разговорите и от агресивността на опонентите.

В сблъсъка пред софийската джамия, макар и като наблюдател, участвала и приятелката на Кристиян. Тя отдавна симпатизирала на "Атака", но заради сериозните си ангажименти не и оставало време да участва по-активно в нейните прояви. Случката обаче буквално я разтърсила. Русокосата девойка била поразена от бруталността на сблъсъка, от това, което видяла с очите си, и от разнопосочните коментари вечерта по телевизиите. Едва не пострадала, защото камъкът, улучил депутатката Деница Гаджева в лицето, профучал край главата . От този момент момичето станало активен поддръжник на "Атака".
Кристиян е боец, но не от тези, дето налитат на бой Предпочита да убеди опонента си с думи. Не се страхува от сблъсъци с полицията, макар досега нито веднъж да не е бил арестуван.

Най-младият депутат е роден в София и е израсъл в столичния квартал "Младост". Завършил е СОУ "Виктор Юго" и има професионална квалификация по фирмен мениджмънт. Фирма обаче не е завъртял. 

В "Атака" е от ранна младежка възраст. Член на партията обаче става едва след като навършва 18 г. Партийната книжка получава на 19 февруари 2009 г. пред паметника на Левски в Босилеград, Западните покрайнини. 

Защо избира именно "Атака", а не друга политическа сила? 

"Първо, заради Волен Сидеров, който като никой друг политически лидер говори това, което мисли, а не това, което искат да чуят от него. И второ, заради принципното отношение на партията към циганизацията в държавата, без да влагам и грам расизъм", коментира най-младият народен представител. Под циганизация той разбира не само ромския терор върху беззащитни пенсионери в стотици села, както и безконтролните нападения срещу държавни обекти, вече стигнали до самия център на столицата.
Циганизацията вече е

социално явление, което не засяга само ромската част от населението, смята депутатът. Безграмотността, пошлостта и корупцията не виреят само в един етнос, но при ромите, според него, са особено груби и директни. 

Истинска социална несправедливост е държавата да плаща на някого, който не само че не може да се подписва, но и няма най-малкото желание да придобие някакви умения, смята младежът. Защото в лоши битови условия живеят не само циганите, но и значителна част от българите. Те обаче съвестно си плащат сметките и ако останат без пари за хляб, не тръгват да обират съседите си. 

Битовата престъпност напоследък взема застрашителни размери. Кристиян е потресен от пресен случай, когато в покрайните на София апаши отмъкнали 500 м релси от действаща жп линия. Той си спомня тв репортаж от плевенското село Мечка, където цигани буквално разкостили чисто нов цех на млад бизнесмен. Какво плиткоумие, се възмущава младежът. Човекът им дава хляб в ръцете за години напред, а те се задоволяват с шишето ракия, купено с дребните стотинки от откраднатото! 
За да помогнат поне малко на подложените на непрекъснати обири жители на Мечка, малко преди Нова година младите атакисти организирали социален отряд. Пред пакетите с храна възрастни хора се разплакали. Старица разказала, че крадливи цигани вече влизали по домовете и дворовете не само нощем, но вече и посред бял ден.

Другата лична война на младия депутат е с монополите. Доста се ровил в концесията за водата на София. И установил например, че откакто е в ръцете на чуждестранни фирми,
водата за столичани е поскъпнала с 300% Освен това според договора фирмата-концесионер е поела задължението да поднови 2150 км канализационна мрежа в София. Но де факто е подменила само 200 км. 

И нещо невиждано - въпреки че изобщо не е изпълнила обещанието си за инвестиции, в началото на всяка календарна година фирмата получава авансово компенсации за понесените загуби. Какви загуби, възмущава се депутатът? Ако е вярна информацията за 60% загуби само от течове, то София трябваше да е втора Венеция, а по улиците щяха да плават гондоли, коментира Димитров. Той е категоричен като лидера си, че подобни монополни договори трябва да се развалят. Ама трябвало да плащаме големи неустойки! "Първо, никой не казва колко са големи. И второ - подобно дело трае не по-малко от 10 г., като през това време държавата ще събере доста пари, ако все пак юристите не успеят да стопят евентуалните неустойки", смята депутатът. 

От първите дни на новия парламент у Кристиян останало впечатлението, че групата на ГЕРБ като че ли няма желание да работи. 

Той с нескрит интерес наблюдавал как лидера на ГЕРБ Бойко Борисов не го свъртало на едно място и буквално през 30 минути излизал от пленарната зала. Ходел ту до тоалетната, ту до кафето или до стаите на партията и не пропускал да спре пред тв камерите. Вместо да застане на парламентарната трибуна и да изрази принципните си позиции.

Аз съм по-малък от тях, но те наистина се държат като 6-и Г- клас, иронизира младежът.