Факли и тоалетна хартия пред Парламента (обновена в 22,57)

Хората протестират срещу правителството на Орешарски. Bulgariautre.bg следи на живо

Днес от 18, 30 часа ще започнат протести във всички големи български градове против правителството на Пламен Орешарски и назначаването на Делян Пеевски за шеф на Национална агенция "Държавна сигурност".

"Днес протестираме не за правата си, а за самото съществуване на институциите, които могат да ги защитят. В 18:30ч пред Министерския Съвет някой организира протест. Какво значение има вече кой го организира? Всеки един от нас трябва да излезе и да каже своето НЕ на това, в което някои хора се опитват да превърнат БЪЛГАРИЯ! Днес трябва да излезне целия български народ! Независимо от политическите си пристрастия! Всички трябва да размажем гнидите, които се настаниха в управлението и които смятат, че може да се подиграват с изстрадалия български народ!", се казва в призива.

Bulgariautre.bg ще следи отблизо протестите във всички градове и ще Ви информира за случващото се в реално време. Очаквайте галерия и включване по минути за действията на гражданското общество!

 

София

18,00 часа: Засега обстановката е спокойна, но има засилено полицейско присъствие и коли на жандармерията. Сградата на Министерския съвет е отцепена с железни прегради.

18,15: Събрали са се около 100 човека, но поради проливния дъжд повечето са в подлезите или под козирки.

18,26: Хората започват да прииждат, засега са се събрали около 500-600. Чуват се викове "Мафия", "Червени бокуци" и "Оставка".

18,31: Минути по-късно хората са нарастнали до над 2 000. Започват и скандирания против Делян Пеевски.

18,46: Площадът е пълен. Хиляди искат оставката на Пеевски. Има лозунги "Те погребаха България" и "Оставка". Много хора носят знаменца с лика на Делян Пеевски, върху който пише "Game over". Ларгото е блокирано. На друг плакат се вижда снимката на Делян Пеевски, която е задраскана, а под нея има надпис "Без теб в ДАНС!". Други лозунги са "Мафията си има правителство, дали ще има народ зависи от нас" и "Дали ще има народ, избираш ти".

19,04: Изсипва се пороен дъжд, но това не спира протестиращите. Хората споделят чадърите си. Чуват се искания за нови избори. Движението в района е блокирано.

19,48: Над 7 000 души искат оставката на правителството и Делян Пеевски. Движението на автомобили по бул. "Цар Освободител" между бул. "Мария Луиза" и ул."Раковски" е спряно.

20,00: Идват още хора, които стигат от Министерски съвет до сградата на Националната художествена галерия. Скандиранията против правителството продължават. Полицейски кордон е оградил Президентството и Министерски съвет.

20,06: Полицията, разположена покрай сградата на Министерски съвет, подготвя щитовете и каските си. Протестиращите са издигнали плакат с надпис "Мама ме покани на ДАНСинга". За кратко време е имало протестиращи, които са скачали по загражденията, но са ги спрели. Издигнати са и други плакати с надписи: "Партиите без субсидии" и "Избрали вълка в кошарата да пази агнетата", "Пеевски в затвора", "Кому служите, г-н Олигарски?".

20,15: Протестиращите започнаха да се изтеглят към Народното събрание и Орлов мост.

20,32: Над 10 000 души отиват от Министерски съвет към Народното събрание.

20,39: Протестиращите вече са пред Парламента.

20,54: Няколко души хвърлиха ролки тоалетна хартия по сградата на Парламента. Български знамена се веят почти навсякъде. Чуват се викове "Волен - кур*о" и "Къде са Волен и Местан?"

21,03: Малка група протестиращи се отправи към Орлов мост. Пред Народното събрание други запалиха факли.

21,11: Протестиращите хвърляха боядисани яйца и пластмасови бутилки от бира. Някои завързаха ролки тоалетна хартия за огражденията на Народното събрание. Движението по Орлов мост е блокирано.

21,26: Хората окупираха Орлов мост. Движението е спряно. Лозунгите и апелите продължават.

21,37: Булевард "Цар Освободител" от Софийския университет до Орлов мост е пълен с хора. Протестиращите скандират "всеки ден ще е така, до победата", освиркват, скандират срещу управляващите. Чуват се викове "оставка", "мафия", "долу БСП", "долу ДПС". Отделни групи скандират нецензурни изрази по адрес на Делян Пеевски, както и по адрес на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Движението остава спряно.

21,50: Възстановено е движението на кръстовището на бул. "Васил Левски" и бул. "Цар Освободител". Пред Народното събрание остава засиленото полицейско присъствие, но хората се разотиват или се отправят към Орлов мост. На паметника на Цар Освободител са оставени два от плакатите на протестиращите. Пред Парламента има много скъсана тоалетна хартия, пластмасови бутилки и други боклуци. 

22,00: Протестиращите негодуват срещу това, че по телевизиите не се предава нищо за протеста. Хорататръгнаха от Орлов мост по бул."Цариградко шосе" и се спряха на пътя, малко след това се върнаха обратно на Орлов мост. В момента се отправят към сградата на Народното събрание.

22,23: Протестиращите се върнаха пред Народното събрание. Някои от тях хвърлиха бутилки по Парламента и полицията им направи знак да спрат. Няколко хиляди души пеят химна на България. Макар че част от тълпата се разотиде, все пак недоволните са много.

22,37: Няма регистрирани инциденти при протеста.

22,57: Остава засилено полицейското присъствие. Пред парламента са поставени заграждения, има и полиция и жандармерия. Протестиращите са около паметника на Цар Освободител и на групи на площада. Недоволството им продължава вече четвърти час.

23,00: Около 23.00 часа протестът в София срещу назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС приключи.

 

 

Варна

Около 200 души са събрани пред сградата на общината минути преди уречения час за протеста срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Сред протестиращите липсват обичайните заподозрени, които варненци свикнаха да гледат по време на февруарските демонстрации. На протеста има и хора със знамена на анархистите, виждат се и майки с деца.

Преминаващите с автомобилите си през кръстовището на бул. "Мария Луиза" подкрепят протестиращите, надувайки клаксони.

18:50 Протестиращите затвориха кръстовището пред общината и крещят "Червени боклуци".

18:53 Три автобуса и десетки коли останаха, блокирани в задръстването на кръстовището пред общината. Мощни викове "Оставка", "Долу ДПС", "Долу БСП" и "Пеевски свиня" огласяват района.

19:02 В момента на кръстовището пред общината вече има само хора, трафикът се отбива от полицейски патрули на две места - от кръстовището на Антим Първи и на Червения площад, за да няма блокирани коли в протеста. Скандиранията "Мафия", "Оставка", "Долу ДПС", "Долу БСП" и "Пеевски свиня" се повтарят периодично.

19:05 С викове и скандирания протестиращите тръгнаха по бул. "Осми приморски полк" към сградата на градския съвет на БСП, която се намира на ул. "Македония". Шествието е огласяно от викове "Долу БСП" и "червени боклуци".

19:08 Протестиращите вече са пред сградата на градската организация на "червената партия", а към скандиранията се прибави и, както и "И преди, и сега БСП е мафия".

19:18 След престоя пред централата на БСП недоволните се отправиха към офиса на партия АТАКА. След това ще отидат и на "Мусала", където е областното ръковоство на ДПС. Шествието видимо набъбва. Протестиращите са вече поне 500. Продължават да крещят "Оставка", "Изроди", "Мафия" и "Ууууу". Преди да стигнат до офиса на АТАКА, демонстрантите блокираха за кратко и кръстовището на Червения площад.

19:24 Пред офиса на АТАКА протестиращите крещят "Турци сте", "АТАКА са предатели", "АТАКА се наака". Всички шофьори, които преминават през свободното платно на булевард "Цар Освободител", където е офисът на партията, подкрепят протестиращите с клаксони.

19:40 Протестното шествие се движи от градинката на "Севастопол" към хотел "Мусала", като скандиранията "Червени боклуци" продължават. "Оставка" крещят дори и малки деца, качени на раменете на бащите си. Продължава и подкрепата от шофьорите, които в знак надуват клаксони.

19:46 Около 1000 души са се отправили към сградата, в която се намира областното ръководство на ДПС, като за да стигнат до там, протестиращите минават през целия център. Периодично надуват вувузели и скандират добре познатите вече лозунги. Демонстрантите се спряха до площад "България", където започнаха да викат "Всеки ден ще е така до оставката". 

19:54 Пред централата на ДПС протестиращите бяха посрещнати от рехава редичка от униформени, които са се подредили пред входа на сградата. Скандиранията "Оставка" и "Долу ДПС" продължават. Част от скандиращите запяха "Боят настана, тупкат сърца ни".

20:05 След като протестиращите изпяха националния химн пред офиса на ДПС, думата взе областният координатор на Националния фронт за спасение на България, Костадин Костадинов. "Тази антиконституционна партия официално взе властта в България. Искате ли полицията да бъде управлявана от ДПС? Искате ли армията да бъде управлявана от ДПС", ревна той пред тълпата, която му отговори с бурно "Не". После отново започнаха скандиранията "Всеки ден ще е така до оставката". Минути по-късно протестното шествие се отправи към Катедралата.

 20:11 Протестиращите блокираха движението пред Катедралата. Отново няколко коли и два автобуса останаха блокирани от шествието. От катедралния храм скандиращите се отправиха отново към общината.

 

Бургас

Едва 200 души излязоха в Бургас, спрени от проливния дъжд. Представителите на Национален фронт за спасение на България бяха единствените на пл. Атанас Сиреков, които пристигнаха подготвени с барабани и плакати.

 

Русе

В Русе протестират около 100-200 души. Пред сградата на общината дойдоха предимно млади хора. Част от участниците издигнаха плакат "Господа политици, Терминал 2 за вас, България за нас".

 

Кърджали

Десетки жители в Кърджали протестират мълчаливо срещу Пеевски и правителството. Хората се заричат утре пак да излязат на протест.

 

Шумен

Около 100 души протестираха пред Областната администрация. Организатори на протестите заявиха несъгласието си Пеевски да концентрира толкова много власт – икономическа, медийна, политическа, а сега и в сферата на националната сигурност.

 

Пловдив

Повече от 1000 будни граждани се събраха на протест срещу правителството на Пламен Орешарски на площад "Съединение". "Червени боклуци" и "Долу ДПС" бяха най-често чуваните скандирания от хората. Пред областна управа прозвучаха също "Вън! Вън! Вън!", както и нецензурни поздрави към новоназначения областен управител от квотата на ДПС Венцислав Каймаканов. Протестиращите многократно в един глас отправиха същите нецензурни обръщения и към Николай Бареков. Станалият пословичен лозунг на протестите в България отново прозуча и днес: "Всеки ден ще е така до победата". Засега протест за утре не е планиран. Протестиращите се уговориха да се съберат отново в неделя в 18,00 часа пред Община Пловдив, за когато по-рано тази седмица вече беше планиран протест срещу правителството "Орешарски".