Берлин - бордеят на Европа

Документален филм разкрива истината за легализираната проституция в Германия

Документален филм, излъчен в Германия, показва, че легализирането на проституцията е превърнало столицата Берлин в "най-големия бордей в Европа", сподели БГНЕС.

 

Законите за търговия със секс бяха радикално либерализирани от германското правителство през 2002 г., но документалният филм "Секс - произведено в Германия" разкрива грубата истина - че един милион мъже плащат за секс всеки ден. Продукцията се основава на двегодишно разследване с помощта на скрити камери и изследва света на бордеите в Берлин, където клиентите плащат 49 евро за колкото секс пожелаят.

 

Законите бяха либерализирани с надеждата да осигурят известна защита на проститутките, които сега имат достъп до здравни осигуровки и социални придобивки. Но повече от десет години по-късно критиците на промените в закона твърдят, че те просто са улеснили трафикантите да склоняват жени от чужбина да проституират.

 

Смята се, че около две трети от 400 000-те секс труженички в страната идват от чужбина. Но данните на Федералната криминална полиция показват, че случаите на секс трафик през 2011 г. в Германия са намалели до 636 - с една трета спрямо десет години по-рано. Районите с червена светлина също са се увеличили в големите градове на Германия. В страната има между 3000 и 3500 бордея и търговията се е превърнала в сериозен бизнес.

 

По данни на профсъюза на държавните служители Верди търговията със секс носи годишни приходи от 14,5 милиарда евро. "Проституцията продължава да се заклеймява от обществото, но законът помага за засилването на позицията на проститутките и гарантира, че мъжете и жените са по-добре защитени", заяви Моника Лазар от партия “Алианс 90/Зелени“.