Населението на България ще намалее с 15% до средата на века

А това на Земята ще достигне 7.2 милиарда души

Населението на България ще намалее с 15% до средата на века, посочва в своя доклад Фондът на ООН за населението, предаде ИТАР-ТАСС.

Числеността на населението на Земята пък ще продължи да расте благодарение на високата раждаемост в бедните и развиващите се страни и през следващия месец ще достигне 7.2 милиарда души, прогнозира ООН.
В последния си доклад "Преглед на перспективите пред световното население" ООН посочва, че броят на хората, които населяват планетата в началото на следващия век може да надхвърли 16.6 милиарда души, или в зависимост от статистическия модел, може да се съкрати до 6.8 милиарда.
Във всеки от случаите населението в най-бедните региони се очаква да се увеличи драматично.
ООН очаква до 2050 година броят на жителите на най-ниско развитите страни да се удвои от 898 милиона жители на 1.8 милиарда. През 2100 година те ще наброяват 2.9 милиарда души.
В същото време населението в развитите нации се очаква да остане до голяма степен непроменено, като се очаква да се повиши от 1.25 милиарда души тази година до около 1.28 милиарда души през 2100 година. В доклада се посочва, че броят на хората, които живеят в развитите държави няма да намалее благодарение на имиграцията от по-бедните страни, която се очаква да възлиза средно на около 2.4 милиона души годишно от 2013 година до 2050 година.