Днес откриват Дунав мост 2

Официално ще бъде открито и съоръжението при Видин и Калафат

Дунав мост 2 ще бъде открит с официална церемония днес, на 14 юни, предаде БГНЕС.

13 години след подписването на споразумение за втори мост между България и Румъния, той вече е реалност.

Мостът е построен в част на река Дунав, където широчината на реката е приблизително 1300 метра. Дължината на моста е около 1.8 км и има четири пътни ленти, влакова линия, тротоар и алея за велосипедисти.

Ще бъде открит и граничен пункт между България и Румъния, който да свърже градовете Видин и Калафат.

Таксите за преминаване са същите като тези за преминаване на моста при Русе – Гюргево - от 6 до 37 евро в зависимост от вида на превозните средства. 6 евро ще бъде таксата за преминаване на лек автомобил или микробус. За товарните автомобили в зависимост от големината и тежестта им сумата нараства до максимум 37 евро.

Освободени от такси са автомобилите на противопожарните служби, полицията, спешната помощ на България и Румъния. Пешеходците и велосипедистите също няма да плащат такси за преминаване по втория мост.

Очаква се общо 415 000 превозни средства да преминат през моста през първата година след отварянето му, както и да се генерира трафик от Гърция, Турция, Македония и съседния район на Сърбия.

Общата стойност на проекта възлиза на 282 милиона евро, от които 106 милиона евро са отпуснати от европейските фондове, а останалата част включва национално финансиране, както и частни инвестиции.

На откриването ще присъстват президентът на Република България Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Михаил Миков, министър-председателят Пламен Орешарски, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, министър-председателят на Румъния Виктор Понта, членове на правителствата на двете страни, народни представители, европейският комисар за регионална политика Йоханес Хаан, участници в реализацията на проекта през годините и др. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отслужи водосвет.