Спорят кой е виновен за гафа с разпита на Цветанов

Най-доброто от печата

14-06-2013, 06:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Никой в прокуратурата не е искал да прави цирк, твърят от държавното обвинение

Съдии и прокурори влязоха в задочен спор вчера по една гореща тема - кой направи така, че в сряда бившият вицепремиер Цветан Цветанов бе разхождан с часове из прокуратурите, преди да му бъде повдигнато обвинение.

"Никой в прокуратурата не е искал да прави цирк, заявиха пред "Труд" от държавното обвинение.

Прокурорите разказаха, че имали договорка със Софийски градски съд (СГС), ръководен от приятелката на Цветанов Владимира Янева, да бъде изпратен съдия в спецпрокуратурата на столичната улица "Черковна", за да даде той пред него показания. В последния момент от СГС отказали. Това наложило Цветанов да бъде пратен от ул. "Черковна" в Съдебната палата.

Разходката дотам не свърши работа. Съдия Мина Мумджиева, която трябваше да проведе разпита на Цветанов, отказа да го стори с мотив, че останалите обвиняеми не са в залата.

"Този мотив не ни се вижда състоятелен", контрираха подчинените на Сотир Цацаров. 
"Напротив - възразиха от съда. - Член 222, ал. 3 от НПК казва, че разпит като този на Цветанов се провежда по правилата на съдебното следствие. А по тези правила ход на делото не се дава, ако някой от подсъдимите не е призован."

Владимира Янева категорично отрече пред "Труд", че прокуратурата е получила в последния момент отказ от СГС да изпрати съдия на "Черковна".

"Съдия Мина Мумджиева е отказала на прокуратурата да разпита обвиняемия в спецпрокуратурата, тъй като досъдебното производство се води от Софийска градска прокуратура (СГП) и разпитът трябва да се проведе в Съдебната палата - каза тя и подчерта: - Резолюцията на съдията докладчик е подписана още на 10 юни, което означава, че тя не е отказала да отиде на "Черковна" в последния момент."

Друга бе версията на зам.-шефа на СГП Роман Василев. Той разказа: 
"На 10 юни, понеделник, разговарях с председателя на СГС Владимира Янева. Попитах я дали има възможност да се изпрати съдия в сградата на "Черковна", където да бъде проведен разпитът. Това нещо сме го правили и друг път, не е някакво изключение. Тя ми отговори, че може, но трябва да се упомене в искането (на прокуратурата - бел. ред.). И ние сме го записали в искането. Оттогава не съм разговарял повече с нея. Изненадахме се, когато научихме в сряда, че това ни е отказано. Ние разчитахме, че имаме джентълменска договорка с нея."

Главният прокурор Сотир Цацаров не бе открит за коментар. От ръководството на прокуратурата коментираха неофициално: "Ако е постигната договорка с шефа на съда, а после някой тихо е сложил друга резолюция, проблемът не е в нас."

Междувременно стана ясно, че Цветан Цветанов се е възползвал от конституционното си право да мълчи. Ето защо прокуратурата няма да го вика повторно на разпит, нито пък ще призовава за целта останалите обвиняеми в Съдебната палата.