Несебърлия рекордьор по кръводаряване - над 80 пъти

Животът

14-06-2013, 10:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Дългогодишни участници в благотворителни акции със златни плакети и медали от БЧК за благородното си дело

Несебърлия, участвал над 80 пъти в камании за даряване на кръв е сред наградените от БЧК със златен медал или плакет.  

Носители на "Безвъзмезден кръводарител" са и дългогодишните участници в акциите Марийка Генчева от село Рудник и Радостин Георгиев от Бургас.

"14 юни е Световният ден на безвъзмездния кръводарител. Милиони хора по света дължат живота си на хора, които те никога не срещат - хора, които даряват кръвта си доброволно и безвъзмездно. Това е възможност за израз на благодарност към хората , които безвъзмездно даряват живот. Мотото на десетата годишнина е "Подари живот! Дари кръв!", казаха от БЧК.

С отбелязването на Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител, Областен съвет на БЧК Бургас изказва благодарност към всички кръводарители, които са се включвали в акциите по доброволно и безвъзмездно кръводаряване, както и към онези без чиято помощ и съдействие това не би било възможно.

"Златин Чаушев от Несебър се отзовава на всички акции. Дарил от своята кръв над 80 пъти за спасяването на човешки живот. Един от 10-те безвъзмездни кръводарители, отличен с медал "Безвъзмезден кръводарител"– златен на специална церемония организирана от НС на БЧК и Национален център по трансфузионна хематология  през 2007г.", обясниха от БЧК.

Марийка от село Рудник пък е участвака в кампаниите над 65 пъти. Също е носител на златен медал от престижното отличие.

Бургазлията Радостин Георгиев е сред редовните кръводарители в региона и не пропуска благородните акции. През 1977г., когато е на 18 години, прави първото си кръводаряване и от тогава до днес  повече от 30 години е  дарил от своята кръв над 60 пъти за спасяването на човешки живот.

"Сочен е за пример с активната си гражданска позиция, трудолюбие и отговорност. Награден с плакет "Безвъзмезден кръводарител" през 2011г. Друг пример в пенсионерката Радка Куцарова. 

Има средно образование и е работила като шивачка, билетопродавач, санитар, продавач – консултант. Започнала е когато е навършила пълнолетие и досега е участвала в над 40 акции. През трудовата си кариера с личния си пример убеждава и мотивира своите колеги и приятели за включване в кампаниите", допълниха от Червения кръст. 

Куцарова е носител на плакет "Безвъзмезден кръводарител" от миналогодишното награждаване на хуманитарната организация и Националният център по трансфузионна хематология.

Един от най-изявените дарители в региона е и Митрьо Митрев, директор на "Карина" АД-Карнобат, с чието съдействие и активност се провеждат по две акции годишно с участието на служители и работници във фирмата. 

"Юристът Момчил Момчилов от Бургас не пропуска акциите на Цветница, които протичат под наслов "Запалете свещичка, подарете любов!" Участвал е над 20 пъти. Бургазлията Краснодар Симеонов също е дългогодишен кръводарител. Участва в промоциите по безвъзмездно кръводаряване и с личния си пример има особен принос за привличане на млади кръводарители. Редовно се включва в акциите и се отзовава на призивите за помощ", допълниха от БЧК. 

В каманиите на светлия християнски празник често се включват и Слава Димитрова, както и семейство Анастасия и Павлин Георгиева, който освен благородното дело, възпитават и детето си в дух на хуманизъм.  Да помогнат на каузата се отзоваха и студенти от университет "Проф. д-р Асен Златаров".