Няма установени незаконни подслушвания, твърди Цветанов

"В прокуратурата не се говори за незаконно подслушване, а за неупражнен контрол"

Няма установени незаконни подслушвания. Това каза депутатът от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов в пленарна зала, при дебатите по промени в Закона за специалните разузнавателни средства (СРС). "Това, което се твърди, че в последните 4 години има злоупотреби, засега са само твърдения на определени политици, но не и на компетентните органи. В прокуратурата не се говори за незаконно подслушване, а се говори за някакво твърдение за неупражнен контрол", посочи още бившият МВР шеф.

Цветан цветанов каза, че законопроектът е изключително важен, но основните вносители не присъстват.

"Защо ги няма Сергей Станишев и Лютви Местан?", попита той. "За пореден път Мая Манолова няма доказателства за това, което говори. Нека припомним - какво се случи в деня за размисъл по сигнал, който тя внесе."

Цветанов каза, че ГЕРБ няма да подкрепи Законопроекта за изменение на Закона за специалните разузнавателни средства. "ПП ГЕРБ никога не предложи законопроект без обществено обсъждане", заяви той.

"Какъв дебат да водим с вас, когато нямате никакви мотиви и аргументи - нито финансови, нито юридически. Никой от политическата система не иска да има стабилна правоохранителна система", обърна се Цветанов към управляващото мнозинство. "Защо никой не си направи труда да провери - колко са исканията на съответните институции? Имаше 8000 искания на прокуратурата. С 2000 са намалени исканията през 2012 г. Никой не говори за предприетите мерки. Законодателството в България е най-рестриктивно. Секторът за сигурност не е сектора на БСП, ДПС или "Атака", сектор Сигурност е националната сигурност на държавата. Защо никой не говори за образуването на повече досъдебни производства на базата на използваните СРС-ата", заяви той.

Цветанов изясни, че директорът на ОД на МВР във Варна бил освободен заради това, "което направи правоохранителната система, за спиране на купуването на гласове". Това се говори както в областната дирекция, така и сред всички, които знаят за какво става въпрос, каза още депутатът.