Защо ромите раждат по 11 деца, като могат да броят до 10, пита Джамбазки

Евророма и ВМВРО се заядоха за незаконните постройки на ромите

Идеята за тримесечен мораториум върху премахването на незаконни постройки и това дали трябва да се узаконят ромските къщи, предизвика истински словесен дуел между Димитър Топалов от "Евророма" и Ангел Джамбазки от ВМРО. Предложението е в тримесечен срок сградите да не се събарят, когато те са единственото жилище на обитателите им. В периода на забраната обаче кабинетът се задължава да промени Закона за устройство на територията, с което те ще бъдат узаконени.

В ефира на Нова ТВ Димитър Топалов, който е и зам.-кмет на Раднево, беше категоричен, че трябва да се узаконят незаконните ромски постройки, "за да може и те да си плащат данък смет, данък сгради и т.н."

Ангел Джамбазки обаче смята, че премахването е единственото решение за махалите и гетата, които са незаконни от самото си създаване.

"Това е неприемливо, незаконно, неморално и дискриминационно спрямо останалите български граждани. За мен решението за незаконните постройки, гета, махали, е премахването им. Защото те са издигнати в нарушение на строителната нормативна уредба. Тези хора като български граждани имат освен права, и задължения, а не да претендират за привилегии на основата на произхода си", бе категоричен националистът.

Топалов защити позицията си като каза, че законът е ясен, но трябва да се даде шанс на всички. "Ромите са необразовани, не знаят как да общуват с институциите, затова постройките им трябва да бъдат узаконени", настоя той. Според него сънародниците му били най-дискриминирани в България, защото те са търсени само по избори, а през останалото време - оставени да се оправят, както могат. "В Европа, в Париж не е така", вметна той.

"Никой не спира ромите да събират желязо в Париж. Нека отидат там, да ползват социалните благини на Европа. Но като отидат там, в паспортите им пише "българин". И идва негативното отношение към страната. Освен това не мога да разбера защо ромите раждат по 11 деца, при положение, че могат да броят до 10. Обяснете ми поне това", настоя Ангел Джамбазки.

Топалов обвини националистите, че пречат на ромската интеграция и завърши спора с думите: "Който е махнал циганска къща - бял ден да не е видял!"