Затрудненията пред НЗОК се трупат

Пламен Таушанов коментира промените, които трябва да бъдат предприети от Надзорния съвет

По работата на Надзорния съвет на НЗОК се срещат сериозни затруднения, тъй като няма създадена добра организация за подготвяне и провеждане на заседанията, заяви Пламен Таушанов, председател на Българска асоциация за закрила на пациентите и член на Надзорния съвет в НЗОК.

“Не можем да вземаме решения, защото няма достатъчно ясна документация“, посочи Таушанов. “Не можем да взимаме решения, след като по някои въпроси други членове на Надзорния съвет или консултанти ни дообясняват какво е трябвало да разберем, за да вземем правилните решения. От февруари насам, е имало случаи на разминаване на протоколите на обсъжданията и финалния текст на решенията”.

Председателят добави още, че в ръцете на Народното събрание стои и решението дали управителят на НЗОК да бъде освободен от длъжност. „Въпросът е доколко държавата в лицето на четиримата й представители в Надзорния съвет ще влезе в своите правомощия и ще помогне да се оправи дейността на съвета”, добави Таушанов. Според него този проблем трябва да бъде решен, защото вероятно един от двамата заместник-министри в съвета ще бъде избран за бъдещ председател.

„Близо 2 млрд. лв. от здравни вноски трябва да се върнат от фискалния резерв на НЗОК и Надзорния съвет да разполага с тях, а не да се чудим как да намерим пари за онколекарства и лечения. И за тях да взимаме 17 млн. лв. от дейности, свързани със социалната сигурност, т.е. за лечение на пациентите в чужбина. Защо да го правим това? Трябва да се вземат бързи решения от министерството и правителството и да се намерят адекватни механизми за финансиране на здравната система, отговорност и прозрачност. Всяка седмица какво е правило министерството и касата. За да се предприемат промени, трябват финанси”, категоричен е Пламен Таушанов.