БНТ и БНР подкрепиха колегите си от гръцката ERT

Обществените радио и телевизионни организации са по-важни от всякога във време на национални изпитания, подчертават те

Българската национална телевизия (БНТ) и Българското национално радио (БНР) защитиха съществуването на гръцките обществени радио и телевизия ERT. Те подчертаха важността на обществените медии за нормалното функциониране на демократичното общество. По този начин българското национални медии се присъединяват към позицията на Съюза на европейските обществени медии (EBU), които вече изразиха неодобрението си спрямо решението на гръцкото правителство да закрие ERT.
Двете БНТ и БНР пък категорично настояват правото на гръцките граждани за достъп до обективна информация да бъде спазено.
"Считаме, че обществените медии играят съществена роля в поддържането на това право, като упражняват обществената си функция и са гарант за предоставяне на обективни новини и висококачествено съдържание, удовлетворяващи нуждите на широката аудитория", посочват те и допълват: "Съществуването на обществените радиа и телевизии и тяхната независимост от правителствата в съответните държави са в основата на демократичните и плуралистични общества."
"Убедени сме, че националните обществени радио и телевизионни организации са по-важни от всякога във време на национални изпитания."