Гръцкото правителство създаде нова телевизия и радио

Нововъведението среща неодобрението на гръцкото общество

Гръцкото правителство обяви, че създава нова държавна компания за радио и телевизия на мястото на тази, която закри. Така само ден след като обявиха, че ще „приключат” с
ERT, поради "непрозрачност" и заради "разточителните програми" на обществените радио и телевизия, гръцките управляващи създадоха Nerit – Ново гръцко радио, интернет и телевизия.
В новата структура ще работят едва 1000 души. Другите 2600, който бяха на щат в ERT загубват своите работни места.

Решението да бъде закрита държавната компания за радио и телевизия и на мястото й да бъде създадена нова, предизвика огромно неодобрение в част от гръцкото общество. Мнозина прозряха в това преструктуриране опасност за демокрацията. Вчера журналисти и граждани се събраха пред сградата на ERT, за да протестират срещу действията на правителството.

ERT започна излъчванията си в ефир през 1938 г. Тя бе съставена от три телевизионни канала, четири радиостанции с национален обхват, регионални радиостанции и такава излъчващата в чужбина Voice of Greece. Телевизията се финансираше чрез надбавка от 4,30 евро към месечните сметки за ток на гръцките граждани.