ВМРО скочи срещу исканията за румънски в училище

Политика

12-06-2013, 14:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

България е еднонационална държава, в която няма национални малцинства, заявяват от партията

ВМРО окачествява като нелепи исканията за изучаване на румънски език в училища в Северна България. Те дойдоха от Еужен Попеску, председател на федерация на румънците по света. Според него определящите се като румънци у нас нямат същите права като българите в Румъния.

 

От партията припомнят, че румънската националност е сравнително нова в исторически план политическа конструкция. Затова е невъзможно да се търсят румънски малцинства сред местното население в околните страни. Определящите се като власи, куцовласи и т.н. разполагат с всички права на български граждани.

 

В същото време сравненията на българската и румънската политически системи е неуместно, защото Румъния е страна с различни компактни национални общности и дава възможност за присъствие на депутати на тези общности в парламента, разширено изучаване на съответните езици и т.н.

 

България е еднонационална държава, в която няма национални малцинства, а определящите се като власи, румънци и т.н. са едва няколко хиляди души. Въпреки това вече има училища в България, в които се изучава румънски език. Това е резултат на активна румънска политика сред циганите копанари, които говорят влашки диалект.

 

Седмици преди последното преброяване у нас през 2011 г. ВМРО сигнализира за усилена пропаганда на румънски емисари в селища, където има и влашко население.